Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

10 найцікавіших фактів та традицій святкування дня всіх закоханих

10 найцікавіших фактів та традицій святкування дня всіх закоханих

13 лютого 2017 | 16:55

"- З Днем святого Валентина!
- Добре"

(Т/с "Теорія великого вибуху")

Як це не дивно, але й досі достеменно не відомо, коли ж вперше почали відзначати День всіх закоханих. Існує версія, що він бере свій початок ще в Стародавньому Римі, від свята родючості з дивною назвою Луперкалії, яке відзначалося 15 лютого. З настанням і становленням Християнства язичницьке свято замінили Днем святого Валентина. Однак, далеко не всі історики згодні з цією гіпотезою - немає ніяких доказів того, що День святого Валентина якимось чином пов'язаний з Луперкаліями, тому вони вважають його абсолютно самостійним святом.

Існує також гарна легенда про святого Валентина, який був священиком і за сумісництвом військовим лікарем за часів римського імператора Клавдія II. І треба сказати, цей Клавдій був людиною оригінальною – він вирішив, що самотній солдат набагато краще виконує свій громадянський обов'язок ніж сім’янин. Оскільки думає не про дім і сім'ю, а виключно про батьківщину. Проблему імператор вирішив радикально - взяв і заборонив своїм підданим одружуватись. Так ось наш Валентин, який був, як ви пам'ятаєте, священиком, потайки від імператора вінчав закохані парочки. Зрозуміло, що коли все розкрилося, Валентина засудили до смертної кари. А як інакше, середньовіччя - суворий вік, суворі звичаї. Тим не менш, Валентин увійшов у історію як покровитель закоханих і багато хто вважає, що саме з його ім'ям пов'язана поява цього романтичного свята.

Розібратися, як там все було насправді, ми навряд чи зможемо, а от зібрати найцікавіші факти, пов'язані з 14-м лютого, - цілком. Що ми і робимо в нашій сьогоднішній добірці.

1. У світі існує кілька країн, в яких святкувати День святого Валентина заборонено на законодавчому рівні. Це Саудівська Аравія, Іран, Малайзія. По-перше, тому що це свято пов'язане з ім'ям християнського мученика, а по-друге - тому що воно, на думку влади цих держав, пропагує дошлюбні зв'язки і гріховну поведінку.

2. У Японії 14 лютого - це виключно "чоловічий день". Так, так, цього дня освідчуються у коханні своїм милим лише дами. А от чоловіки дарують подарунки жінкам у Білий день, який святкується рівно через місяць, 14-го березня. Цікаво, що в Японії існує спеціальне правило потрійного відшкодування - щоб подарунок кавалера за вартістю був у три рази дорожчий, ніж подарунок дами. До речі, дуже навіть непогана традиція.

3. У Німеччині в цей день прийнято прикрашати червоними стрічками психіатричні лікарні та замовляти спеціальні богослужіння за здоров'я. Вся справа в тому, що у цій країні святий Валентин вважається покровителем психічно хворих і божевільних.

4. На противагу Дню всіх закоханих на Заході останнім часом з'явилася традиція відзначати 14 лютого, як День свідомої самотності. Люди, які не мають романтичних стосунків, влаштовують цього дня свято самі для себе, неначе підкреслюючи, що їх вільний статус - це не привід відмовлятися від радощів життя. Дуже популярним також стало вирушити до Бразилії, щоб помилуватися Бразильським карнавалом. Особливо враховуючи те, що День всіх закоханих в цій країні відзначається не 14 лютого, а 12 червня.

5. А ось православні мешканці нашої країни можуть відзначати це романтичне аж двічі на рік. Адже у нас є власні покровителі закоханих - святі Петро і Февронія. День їхньої пам'яті відзначається 8 липня.

6. Якщо вірити соціологічним опитуванням, то в одних лише Штатах щорічно близько дев'яти мільйонів чоловік вітають 14 лютого не коханих людей, а своїх домашніх улюбленців. А в Англії багато хто дарує подарунки не тільки домашнім тваринкам, а й своїм коням.

7. А от британці до всього підходять ґрунтовно, навіть до романтики. У 1797 році в Англії був виданий спеціальний "Посібник для молодого чоловіка по написанню валентинок", щоб допомогти закоханим юнакам більш ємко та красиво висловити свої почуття до прекрасних дама.

8. Найстарішою валентинкою у світі вважається любовний лист, який герцог Орлеанський, син короля Франції, надіслав у 1415 році своїй дружині з англійської в'язниці. Любовні листи були для герцогині Орлеанської єдиним знаком уваги від чоловіка протягом довгого часу - в ув'язненні йому довелося провести цілих 25 років.

9. За даними найбільших виробників латексу, продаж презервативів напередодні 14 лютого збільшуються майже на 30 відсотків. А ось у березні, як запевняють вже фармацевти, рекордного показника досягає продаж тестів на вагітність.

10. У Голландії вважається, що в День святого Валентина дама може запропонувати своєму кавалеру одружитися з нею. Якщо він, ж з якихось причин, відмовиться, то натомість повинен подарувати їй шовкову сукню. Очевидно, на знак того, що тепер у ньому вона може зачаровувати інших чоловіків.

Телепрограма