Головна Мапа сайту Контакти
RSS
25 серпня 2009
Один день. Спорт

У Японії зустрілись наймолодші каратисти

21:04

Малі...однак небезпечні ! У Японії пройшов молодіжний чемпіонат світу з карате. На татамі токійського спортивного центру мірялись силами дві тисячі бійців з 35-и країн. Наймолодшим з них щойно виповнилось п'ять. Попри вік, поєдинки за участі дітлахів викликали найбільший інтерес. Чому? Знає Дмитро Євчин.

Без барабанного соло та войовничого вигуку - чемпіонат не розпочнеться. Особливо - в Японії. Тут як ніде поважають традиції і спортивні насамперед. Тільки після музичного ритуалу на килим виходять учасники першості. Роблять так звані кати. Тренують удари та ведуть бій із уявним суперником. Зараз - виступає наймолодша вікова група - п'ятирічні каратисти. Загалом за титул чемпіона світу битимуться 12-ть вихованців дитячих садків. Попри вік, усе серйозно. Каратисти традиційно вітаються і починають гамселити один одного. У кожного - захищені ноги та голова. Шоломи із металевою сіткою, немов у хокеїстів. Цей бій завершився перемогою номера "п'ять". От тільки на глядачів чекав справжній сюрприз. Як тільки з бійця зняли шолом виявилось - що це дівчинка. Войовничій Кокоа Тагучі - шість років. 

Кокоа Тагучі, каратистка, шість років:

- Я почала займатись карате, тому що захоплююсь технікою сансея Ойами.

Дівчинка говорить про Масутацу Ойаму. Він - винахідник найжорсткішого різновиду карате - кіокушинкай. Цей стиль сповідують більшість учасників чемпіонату. На диво, саме "повний контакт" приваблює - і дітей, і їхніх батьків.

Канає Цубурая, мати шестирічного каратиста:

- Я помічаю, як він мужніє. І його друзі по секції теж.

У таких поєдинках з хлопчиків виростають справжні чоловіки, вважають у Японії. Адже у країні сонця, що сходить, кіокушинкай - більше, ніж просто бойове мистецтво, це стиль життя. Навіть для дітлахів перемога у таких поєдинках - справа честі. Натомість поразка обертається катастрофою та слізьми. 

Токімаса Ямагучі, каратист, шість років:

- Це був, насправді, хороший поєдинок. Та й суперник гідний.

Отакі вони слова вже не хлопчика, а справжнього японського самурая. До того ж новоспеченого чемпіона світу.

Дмитро Євчин К1.

Телепрограма