Головна Мапа сайту Контакти
RSS
25 серпня 2009
Один день. Спорт

Південно-африканці привітали Кастер Семені

21:05

У Південно-Африканській республіці гучно відсвяткували повернення з чемпіонату світу легкоатлетики Кастер Семені. Сотні людей зібралися в аеропорту Йоханесбурга, аби привітати золотоносну спортсменку. Вболівальники прийшли з транспарантами "Ти наша перша леді спорту!" і "Кастер, ти дівчина!". Підтримати чемпіонку прийшла і дружина Нельсона Мандели - Вінні Мадікізела-Мандела. Сама героїня, схоже, була трохи шокована таким прийомом і лише ніяково посміхалася в оточенні високо-посадовців.

Це селище Гамасілонг у провінції Лімпопо Південно-Африканської Республіки. Тут народилася і виросла Кастер Семеня. Для місцевих вона ідол і улюблениця - ці люди знають її з дитинства.

Ширлі Рамабі, сусідка:

- Та це все заздрість. Їм не йметься, що наша дівчинка виграла та ще й так впевнено. Для Лімпопо вона перша особа.

Не тільки Лімпопо - легкоатлеткою пишається вся Південна Африка. Вона принесла золото чемпіонату світу і стала національним героєм. Тільки от фахівці скептично оцінюють її досягнення. Ну не може вісімнадцятирічна дівчина показувати такі захмарні результати. А вболівальники просто зауважують, що зовні вона схожа радше на хлопця. Під тиском громадськості в ІААФ ухвалили безпрецедентне рішення - Семеня мусить пройти гендерний тест.

Родичі й близькі ще до кінця не розуміють, у чому звинувачують Кастер. Ось подивіться, це свідоцтво про народження Семені - тут чітко вказано - вона жіночої статі. Хіба цього мало?

Дафні Семеня, кузина:

- Це все брехня. Я точно знаю, що вона дівчинка, я маю докази - але це такі речі, яких не можна розказувати. Адже це особисте.

Батька Кастер ситуація навколо доньки дуже сердить і ображає.

Джейкоб Семеня, батько:

- Вона просто в мене вдалася. Подивіться, ми ж дуже схожі - у нас однакова статура. Для моєї культури це страшна образа говорити так.

Результати гендерного тесту Кастер обіцяють оприлюднити не раніше ніж за місяць. У такій слизькій справі ІААФ хоче добряче перестрахуватися.

Андрій Чернишков, К1.

Вдома Кастер Семеню люблять і поважають за її надзвичайні спортивні результати. Втім, за межами ПАР багато хто ставить під сумнів її досягнення, закидаючи легкоатлетці фальсифікацію статі. Як таке може бути - спробував розібратися Андрій Чернишков.

Телепрограма