Головна Мапа сайту Контакти
RSS
10 листопада 2008
Один день. Україна

Історія діяльності "Білого братства"

22:04

Перша вітчизняна секта "Біле братство" рівно 15 років тому призначила кінець світу на 10 листопада. Поки що все живе існує, натомість "братство" вже давно перейшло у категорію нелегалів. Марія Цвигун і Юрій Кривоногов отримали свій строк за ґратами, і послідовники недовго проіснували потому як велика секта.

Нині ж правоохоронці кажуть - "Білого братства" в Україні більше немає. Хоча ще на початку року на Оболоні у Києві діяли два підозрілих сектантських угруповання. Засновники ж "братства" склали свої повноваження "духовних лідерів". Як починалася велика релігійна афера, і чим вона живе нині - дивіться в "Одній історії" Наталки Мельничук.

Початок 90-х - Радянський Союз розпався, люди втрачають роботу, заощадження та впевненість у завтрашньому дні. За таких умов нескладно повірити, що кінець світу не за горами. Провісник Апокаліпсису - симпатична на вигляд жінка. 30-річна Марина Цвігун, донецька журналістка, поетеса, колишня комсомолка і депутат районної ради. У 91-му вона різко міняє життя - називає себе Марія Деві Христос і заявляє, що в неї вселився Бог після того, як під час операції вона начебто пережила клінічну смерть. Пізніше стало відомо - це був аборт без жодних ускладнень.

Разом зі своїм чоловіком, Юрієм Кривоноговим, або ж як він себе називає, пророком Іоаном Свамі, Марина започатковує секту "Юсмалос", або "Біле братство". Усього за рік вона набуває шаленої популярності і поповнюється десятками тисяч адептів.

Cаме Кривоногов - головний ідеолог "Білого братства". Він володіє навиками гіпнозу і того, що зараз називають нейролінгвістичним програмуванням. А Марині просто пощастило отримати роль месії.

24 жовтня 1993 року. На цей день призначено кінець світу. Всі, хто не належить до "істинної віри", загинуть у променях живого бога - Марії Деві Христос. І лише 144 тисячі обраних - "біле воїнство" - отримають свою "дозу випромінювання" і врятуються. Міліція боїться, що "братчики" готуються до самоспалення. Але судний день несподівано переносять.

10 листопада півсотні сектантів вриваються в Софійський собор, ще тисяча чекає кінця світу зовні. Марія Деві Христос та Іоан Свамі вилазять на вівтар. Внизу їх захищає живий ланцюг із жінок. Але міліціонери проривають оборону.

Кінець світу знову не відбувся. Богиня, її пророк та 600 найближчих соратників потрапили не на небеса, а за ґрати.

Засновників "Білого братства" звинувачують в організації масових заворушень, захопленні громадської будівлі та зазіханні на здоров'я громадян. Марія Деві Христос проповідує навіть перед суддями. У них виникають сумніви щодо її психічного здоров'я. Три десятка провідних вітчизняних спеціалістів годину її допитують і виносять вердикт - Марія не божевільна, просто щиро вірить, що вона - месія.

Під час судового розгляду, який тривав 2,5 роки, стали відомими страшні подробиці діяльності секти. Своїх прихильників "Біле братство" вербувало за допомогою наркотиків та гіпнозу. Людям не дозволяли спати, майже не давали їсти. Єдине, що так і залишилося нез'ясованим - звідки секта отримувала фінансування на закордонні поїздки, квартири, листівки. Відсидівши свої терміни, Цвігун та Кривоногов розійшлися. Колишній пророк відмовився від релігійної діяльності. Марія назвала його антихристом і продовжила діяльність секти в Росії.

Телепрограма