Головна Мапа сайту Контакти
RSS
10 листопада 2008
Один день. Україна

Під Києвом відновили бій 1943 року

22:03

Танки та гармати знову звільнили Київ. Під столицею відновили бій 1943 року за звільнення Києва від фашистських окупантів. У відтворенні історичних подій були задіяні близько 700 вояків з Чехії, Німеччини, Естонії, Росії, Латвії та Литви. Повітряна атака, танки, кулемети і навіть рукопашний бій - все це відбувалося на очах в Тетяни Штан.

Війна за Київ почалася з повітряної атаки. Радянський літак-розвідник на другому колі скидає бомби на захоплене німцями селище Пирогів. Знешкодити ворога піднімається німецький винищувач.

Радянські кавалеристи провадять розвідку і беруть на себе вогонь. Наступальні дії продовжують сапери.

З німецької гармати атаку радянських військ відбиває киянин Ігор. Це його перша битва - в історичному клубі "Дніпро" він всього рік. Спресований туалетний папір і трохи пороху - ось усе, що заправляють у дуло.

Ігор, член військово-історичного клубу "Дніпро":

- Гармата 18-го року, німецька, все рідне - колеса рідні, все працює. Тут вона задута, тобто справжнього пострілу вона зробити не може. Шумовий звук, вогонь не вилітає, адже заряд маленький - звичайний папір.

За мить граната, кинута радянським воїном, виведе гармату з ладу. Червоні вже захопили штаб - ворог зовсім близько, тож пішли в рукопашну.

- Це жорстокий бій, у якому використовується для знищення ворога все: сталеві шоломи, багнети, ножі - все, що є під рукою.

На допомогу радянським воїнам виїхав знаменитий Т-34. У його дулі також "псевдоснаряд", а ось гусениці справжні - німецькі солдати розбігаються. На правому фланзі додатковий батальйон швидко вибиває ворога з території.

- Серед радянських воїнів є і прапороносець з радянським прапором, треба не лише відстояти, а й захопити важливе перехрестя доріг.

Ще кілька хвилин - і Київ звільнено. Єфрейтор Петро з полю бою тікає зі швидкістю 60 км на годину - більше це авто не їде.

Петро, член військово-історичного клубу "Червона зірка":

- Машина "Опель олимпиа" - она сохранилась практически идентично. Ее использовали вермахты на уровне батальона, она имела оборудование для дополнительного вождения, ззади дополнительные огни, все сохранилось в оригинальном состоянии.

Визволення переможці святкують бойовими ста грамами та самокруткою. На командирі другої роти Олексії Колесникові - все з плеча солдата Другої світової. В історичному клубі він вже понад 20 років.

Олексій Колесников, член військово-історичного клубу "Червона Зірка":

- На мне двубортная куртка, револьвер системы наган, планшет для документов. Фляга настоящая, того времени, планшет времен войны. Были разные команды, вот длинный свисток. Свисток подлинный, карман подлинный - это вещи натуральные.

Всю зброю солдати здають у паспортному режимі. У сховищах кіностудії Довженка рушниці лежатимуть до наступної "війни".

Тетяна Штан, журналіст:

- Це все, що залишилося від німецького госпіталю. Обгорілі дошки та вирва від бомби. Стіни розлетілися на десятки метрів. Відновлювальні роботи у Києві розпочнуться вже завтра.

Тетяна Штан, Павло Лисенко, К1

Телепрограма