Головна Мапа сайту Контакти
RSS
26 січня 2009
Один день. Україна

У Києві зустріли Новий рік за східним стилем

22:04

Попри те, що у Києві немає даоських храмів, та й червоні ліхтарі мало де знайдеш, охочі зустріти 4707-й рік за східним стилем є і в нас. І серед них - не лише китайці. "Свято весни" - так іще називають китайський Новий рік - відзначали й декотрі українці. А разом із ними вже втретє за останній місяць зустрів Новий рік і Олександр Николишин.

Здавалося б, китаянка Хао Іцзи ліпить українські вареники. Насправді ж вона готує головну китайську новорічну страву - дзяоцзи. Традиційно у цьому процесі повинен взяти участь кожен член родини.

Хао Іцзи, вчителька китайської мови:

- На Новий рік ми зазвичай намагаємось повернутися до батьків і провести свято з ними. Однак цього року я далеко від дому. Тому зустрічаю Жовтого бика тут.


У клубі культури Китаю Хао Іцзи разом з іншими земляками розкриває деякі традиції святкування китайського Нового року. Більшість із них пов'язані із закликанням щастя в дім.

Такі парні написи на червоному тлі можна побачити на дверях кожного дому в Китаї. Їх зміст завжди означає щастя, добробут і радість, а червоний колір повинен відлякувати злих духів.

Крім етнічних китайців, які живуть в Україні, відзначають свято весни й корінні українці. Та для них це не сімейне свято, а можливість доторкнутися до невідомої та оригінальної культури.

На цьому святкуванні ми не зустріли жодного китайця. У київський чайний клуб зійшлись винятково українці - поціновувачі східної культури. Вони відзначають китайський Новий рік дещо по-своєму.

Під звуки ритуальної музики астролог робить прогноз на наступний рік, а спеціальна чайна церемонія повинна збадьорити всіх присутніх і зарядити енергією на цілий рік.

Інесса Анохіна, чайний майстер:

- Чай этот максимально соответствует стихии Земли, и приходящий год - это стихия Земли, мы таким образом ритуально подпитали энергией, вниманием своим эту стихию.


Крім цього зустріч китайського Нового року допомагає покращити й психологічний стан, переконують учасники дійства.

Вікторія Верещагіна, митний брокер:

- Как-то психологически. Встретив сегодня китайский Новый год, мы уже начинаем готовиться к весне. Хотя все еще живут в Украине зимой, мы уже начинаем встречать весну.


Услід за спокійним чаюванням атмосфера кардинально змінюється: до зали влітає дракон - іще один символ щастя і боротьби із нечистю, він виганяє всіх злих духів. Тепер сповнені сил та енергії учасники дійства справді готові зустріти Новий рік.

Телепрограма