Головна Мапа сайту Контакти
RSS
26 січня 2009
Один день. Україна

Депутати намагаються відправити Стельмаха у відставку

22:08

Верховна рада продемонструвала дива винахідливості. Депутати знайшли спосіб вижити Володимира Стельмаха з крісла голови Нацбанку. Вони скасували свою постанову про його призначення і звільнення Сергія Тигіпка. За це проголосували 227 народних обранців. Парламентська тимчасова комісія з розслідування дій НБУ знайшла порушення в процедурі ухвалення - буцімто голосування було відкритим, а не таємним. Нагадаємо, у грудні депутати вже намагалися відправити Стельмаха у відставку і висловили йому недовіру. Втім, президент це рішення проігнорував, адже і звільнення, і призначення керівника Нацбанку - не в компетенції Верховної ради.

Іван Кириленко, народний депутат України, лідер фракції БЮТ:

- Сам президент неодноразово наголошував на відповідальності НБУ за курсову політику, і зажадав від НБУ в 10-денний термін знайти і покарати винних. Пройшло уже тричі по 10 днів, а результату - нуль.

Анатолій Шаповалов, перший заступник глави Національного банку:

- Весь цей час НБУ знаходився під пресом образливих, цинічних та безвідповідальних звинувачень, які лунають у тому числі з вуст прем'єр-міністра України. Після наклепницьких заяв прем'єр-міністра відток депозитів із банків у січні знову пришвидшився.


Схоже, і цього разу Банковій байдуже до парламентських баталій. Секретаріат президента запевняє - Стельмах залишиться на своїй посаді. Рішення депутатів там вважають незаконним - мовляв, це повинно відвернути увагу від невдалих газових переговорів. І застерігають - такий крок може призвести до паніки на валютному ринку. Сам кандидат на звільнення - Володимир Стельмах - зараз у відпустці. Хто його замінить - депутати подумають наступного тижня.

Телепрограма