Головна Мапа сайту Контакти
RSS
27 січня 2009
Один день. Україна

Вхід на цвинтарі зробили платним

21:10

Хочете потрапити на цвинтар - платіть гроші. Столичний градоначальник Леонід Черновецький підписав розпорядження, за яким у Києві запровадили платний вхід на кладовища. Таку новину повідомив заступник міського голови - Віталій Журавський. Точну ціну за відвідування могил чиновник не назвав, лише зазначив, що на різних цвинтарях вона буде різною.

А у Львові знаменитий Личаківський цвинтар став настільки популярним серед туристів, що його вирішили дещо осучаснити. Тепер слухати екскурсію найстарішим у Європі кладовищем - можна в машині. Дирекція музею-заповідника купила шестимісний електромобіль. Він працює на батарейках. І легко маневрує вузькими алеями цвинтаря. Вже самі лише чутки про купівлю диво-транспорту суттєво збільшили потік туристів. Так і з’явилися 80 тисяч гривень, щоб замовити електромобіль у Італії.

Один сигнал - і він нечутно рушає. Не пробуксовує на слизьких підйомах. Не має вихлопної труби і дверей. Але їдемо поволі, щоб усе роздивитися. Для туристів-мерзляків тут навіть запаслися спальниками.

Екскурсія триватиме годину. Обов’язково проїдемо головною алеєю, де спочивають відомі українці, подивимося на пам’ятники - витвори архітектури.

Андрій Гузій, екскурсовод, водій електромобіля:

- І от зараз ми минули, проїжджаємо біля могили Соломії Крушельницької, оперної співачки світового значення. От якраз ми підїжджаємо до одного з цікавих пам’ятників, надгробків нашого кладовища - до поховання митрополита польського і вірменського Стефановича

Електромобіль купили в Італії за 80 тисяч гривень. Керувати ним дуже просто. Щоправда, спочатку екскурсоводу Андрію було незвично водночас і розповідати, і керувати.

Такі машини директор музею бачив у Чехії та Чорногорії. Ними користуються в парках чи, наприклад, на полях для гольфу. Але на міські дороги - зась.

Ігор Гавришкевич, директор музею-заповідника "Личаківський цвинтар":

- На цьому електромобілі можуть сидіти ті люди, які втомилися. Водночас всі решта можуть йти за ним, бачити відеоматеріал, і бачити ті місця, які там показують: поруч них буде проїжджати електромобіль.

Сидіти тут можуть шестеро туристів. Одне місце -10 гривень. З лютого машину планують обладнати двома двд-програвачами. Створили фільм із використанням архівних фотографій.

Михайло Нагай, завідувач наукового відділу музею-заповідника "Личаківський цвинтар":

- У фільмі будуть об’єкти, які будуть по маршруту руху електромобіля. Тобто клієнт може собі обрати, чи він буде слухати екскурсовода, чи він буде переглядати цей фільм.

Екскурсія щойно закінчилася для туристів із Одеси.

Яна Кугут, туристка:

- Бо я коли була 22-го, було холодно, ну так пробігли і емоцій ніяких. А тут їдеш собі, розповідають, тепло, гарно, мені дуже сподобалося

Дарина Горова, журналіст:

- У Львові жартують: як усе піде добре, можливо, куплять ще кілька електромобілів, тож на цих алеях доведеться встановлювати дорожні знаки.

Зі Львова, Дарина Горова, Василь Меновщиков.

Телепрограма