Головна Мапа сайту Контакти
RSS
27 січня 2009
Один день. Україна

За повернення авто зі штрафмайданчика можна не платити

21:14

У Києві за повернення неправильно припаркованого автомобіля зі штрафмайданчика - можна не платити. Принаймні - прецедент вже є. Водій замість того, аби викласти гроші, які від нього вимагали за послуги з евакуації - звернувся до юриста. І, зрештою, справді забрав машину безкоштовно. Заплатив триста гривень штрафу за неправильну стоянку, але тисячу за евакуацію - зекономив.

Припаркувався не там де треба? - машину можеш і не знайти, де залишив. Водій цього хетч-бека наступного разу побачить свого автомобіля на спецмайданчику. Туди щомісяця потрапляють більше тисячі неправильно припаркованих машин.

Маркіян Перетятко, журналіст:

- Це - один зі спецмайданчиків, на які доставляють евакуйовані автомобілі. Для того, щоб їх повернути, водієві доведеться заплатити гроші. Їх сума залежить від об'єму двигуна автомобіля. Скажімо, за машину з об'ємом двигуна півтори тисячі кубів доведеться заплатити триста гривень за евакуацію і ще 15 грн. за кожен кілометр доставки.

Вони працюють цілодобово. Адже майже кожен автомобіль за кілька годин перетворюється на живі гроші. Та ось цю машину віддали безкоштовно. За джип вимагали 1030 гривень. Та після конультації юриста водій наполіг на безоплатному поверненні. Щоправда, для цього довелося написати заяву і витратити час.

Юрій Федорів, власник автомобіля:

- Здати заяву неможливо, ніхто не завізує, немає юриста тут - це просто однобоко зорганізований бізнес. Я три години втратив 30 числа і три години потратив 31 числа для того, щоб знайти керівництво, для того, щоб сказати, що я не бажаю платити просто.

Написати заяву водієві допоміг юрист Андрій Нечипоренко. На його думку, жоден закон не передбачає евакуації автомобіля, який неправильно припаркували.

Юрій Нечипоренко, адвокат:

- В тому випадку, якщо має місце порушення правил стоянки або зупинки ні "Київтранспарксервіс", ні працівники ДАІ не мають права евакуйовувати транспортний засіб на спеціальний майданчик

Ось головні аргументи адвоката, які він виклав у заяві про повернення машини: 
- закон не передбачає евакуації автомобіля при порушенні правил стоянки;
- людина не зобов'язана оплачувати послуги, які не замовляла;
- згідно з наказом столичних управління транспорту та міліції, водій має право відмовитися від сплати. Тоді автомобіль повертають, а гроші стягують через суд.

Поки водія до суду не викликали, і не викличуть - впевнений юрист. І не лише тому, що немає підстав для стягнення грошей.

Андрій Нечипоренко, адвокат:

- Для "Київтранспарксервіс" судитися з кількома водіями, яким вдалося відстояти свої права, буде набагато дорожче, ніж забрати ще 10 машин і зняти з них по тисячі з кожного водія».

У ДАІ переконують, що не мають стосунку до евакуації машин. Попри те, що інспектор їздить разом з працівниками парксервісу на кожному евакуаторі.

Сергій Левченко, заступник начальника департаменту ДАІ:

- Наші працівники Державтоінспекції в евакуації транспортних засобів не приймають участі. Вони тільки складають протокол про порушення правил дорожнього руху, якщо власник зупинив транспортний засіб в зоні дії забороняючого знаку. Все останнє - акт опису транспортного засобу, евакуація його - це все виконують "Київпарксервіс". Ми до цього відношення не маємо.

Директор "Київтранспарксервісу" - ось ця жінка в шубі - cпілкуватися з нами відмовилася, зіславшись на зайнятість. Дати інтерв'ю обіцяла завтра.

Маркіян Перетятко, Олексій Стеченко, К1.

Телепрограма