Головна Мапа сайту Контакти
RSS
30 січня 2009
Один день. Україна

На Віннічині набирає обертів операція "Антигаз"

21:10

Операція "антигаз" набирає обертів на Вінничині. Блакитне паливо там замінюють  деревиною, соломою, тирсою - себто переходять на альтернативні джерела енергії. Села не поспішають газифікувати, натомість впроваджують електроопалення.

Як обійтися без дорогого газу - думають і прості люди, і великі підприємства. Та поки до цього не долучиться держава - доводиться покладатись на власну кмітливість і використовувати підручні засоби. Як борються за енергонезалежність у Вінницькій області.

У цьому дворі вже місяць не рубають дров - хатина на електроопаленні. Перебоїв із теплом немає, доки є світло. Господиня сама визначає температуру в помешканні.

Людмила Андрійчук, господиня:

- Включаєш. температуру, яку треба задати - осьо є кнопочка. Якщо треба більше - осьо. 18:19 там до 26 градусів накручується, ну але тоді вже в хаті дихати нема чим. то вже не для нас.  Треба менше - сюди вліво. Ну у нас постійно 19 стоїть красота у хаті.

Такий диво-пристрій коштував родині майже дванадцять тисяч гривень. Утім, нині тут щомісяця витрачають на тепло вдвічі, а то й утричі менше, ніж раніше. Заощаджувати дозволяє ще й нічний тариф на електроенергію.

Ось цю газову котельню відключили. Джерелом тепла для одразу трьох бюджетних установ стала солома. Спалювати її удвічі вигідніше, ніж вугілля.

Юрій Іванов, президент асоціації облтеплоенергії:

- Солому, яку ми туди загружаємо у вигляді тюка - от зараз ми стоїмо біля нього. Він закладається в камеру, де відбувається процес піролізу, коли паливо перетворюється на газ, а потім цей газ, проходячи через камери, а потім спалюється і передає  енергію воді, яка потім починає циркулювати.

Відмовилися від вугілля і в цій школі. Петро Курячий відтепер гордо іменує себе оператором котла - робота з дровами не така марудна, як із вугіллям. Наповнює котел кожні п’ять-шість годин. Щодоби на опалення школи йде два кубічних метри деревини. 

Курячий Петро, оператор котла:

- Менше тонни не йшло. два куби дров у нас стоять 300 рублів, тонна вугля - 780 гривень. А в школі яка температура? Сьогодні заміряли було 20 по класам. В спортзалі менше.

У цьому дитячому будинку завдяки сонячним батареям на електроенергію витрачають майже на сімдесят відсотків менше, ніж зазвичай, щоправда, лише в теплі пори року. У хмарну погоду ця установка малоефективна. Акумулюючи енергію небесного світила, колектори на даху гріють воду.

Сергій Хаєцький, представник виробника:

- В зимнюю пору в ясную погоду такая установка может нагреть при - 20, -15 градусах на улице входящую воду 4-5 градусов до 20-25 градусов. А уже электротены греют ее выше. Это позволяет экономить электричество.

На енергоощадні технології переходять і промислові підприємства. Вінницький олійножировий комбінат витратив дванадцять мільйонів гривень на котел, який спалює лушпиння соняшника. Це дозволяє підприємству щороку заощаджувати більше дев"яти мільйонів кубометрів газу. Більше того, виробництво тепер безвідходне.

Тетяна Козирєва, журналіст:

- Польський виробник паркетної дошки у Вінничинні працює без газу, натомість у котельнях спалює технологічну тріску. З решти відходів виготовляє новий вид палива - палети.

Дві таких торбини по тонні замінюють майже тисячу кубометрів газу. Екологічно чисте джерело енергії купують здебільшого країни Західної Європи.

Тетяна Козирєва, Василь Меновщиков, К1.

Телепрограма