Головна Мапа сайту Контакти
RSS
30 січня 2009
Один день. Україна

У Києві діють кризові знижки на житло

21:12

Кризові знижки на житло. Ціни на нерухомість у Києві падають чи не щотижня. Трикімнатну квартиру сьогодні можна придбати майже втричі дешевше, ніж півроку тому. Дармове житло в столиці - просто розлітається. Та чи довго киянам насолоджуватись таким розпродажем?

Він раз на тиждень нахвалює це житло. П'ятий місяць столичний ріелтор Сергій намагається продати чотирикімнатну квартиру. Навіть ціна вже знизив на сто тисяч доларів.

Сергій Данілков, ріелтор:

- Сейчас мы уже выставили эту квартиру за 165 долларов. Это уже меньше, чем 2 тысячи долларов за квадратный метр. Это нормальное явление, для этого рынка. То есть, цены упали в пределах 30-50 процентов.

Кризові знижки - на всьому ринку нерухомості. Падіння цін зачепило і новобудови. Двокімнатна квартира, великий метраж і готові документи - таким набором Тетяна заманює клієнтів. Це житло зараз віддають чи не вдвічі дешевше, ніж восени.

Тетяна Бець, ріелтор:

- После нового года мы ее выставили цену в 90 тысяч долларов. Буквально во вторник вышла реклама и пошли у нас звонки, и пошел спрос. То есть клиенты интересуются этой квартирой.

Повільне зниження цін на квартири почалося восени. У грудні - пік падіння. Однак уже в січні ринок оговтався. І крива знову пішла вгору. Директор однієї з київських агенцій нерухомості передноворічний період навіть згадувати не хоче. Запам'ятав тільки шокуючі ціни і паніку.

Анатолій Топал, директор агентства з нерухомості:

- Эти истерические цены в декабре - это люди испугались. Испугались там страшилок всяких, сейчас придут злые коллекторы всех выбросят на улицу. Завтра экономики вообще не будет. Отдавайте все. И те низкие цены. Да, действительно были квартиры и по 27 тысяч, по 28, по 25 даже прошло пару сделок. Это были больше истерические цены. Выкупили!

Такого бурхливого робочого січня тут не пригадують. Клієнти обривають телефони. Це ті, хто хоче купити житло швидко і дуже дешево. Або навпаки - придбати дуже дорогу нерухомість.  

Анатолій Топал, директор агентства з нерухомості:

- Мы отметили, какой спрос. В дорогом сегменте, то есть в очень дорогом. И спрос пошел вот именно на самой нижней грани допустим.  Только сегодня с утра где-то 5 или 6 звонков «хочу купить двухкомнатную до 50-ти и однокомнатную до 35-ти».

Але таких квартир у Києві вже немає. Все просто: з'явився попит - ціни пішли вгору. Сьогодні однокімнатна квартира на околиці спального району коштує вже - від сорока до п'ятдесяти тисяч доларів. Двокімнатна дорожча на десять-п'ятнадцять тисяч. Найдешевше помешкання з трьох кімнат можна знайти за вісімдесят тисяч умовних одиниць. З початку кризи ціни на квартири обвалилися і знову почали рости. Це якщо рахувати в доларах. У національній валюті - вартість житла не змінилася ані на копійку.

Алла Щоличева, журналіст:

- Ярмарок дешевих квартир закінчився ще тиждень тому -  зараз всі  в очікування і продавці і покупці.  Що буде наступного навіть  ріелтори  не беруться прогнозувати. Такі  оголошення - продам квартиру за 40 тисяч умовних одиниць  - можуть або зовсім зникнути, або їх стане вдвічі більше.

Алла Щоличева, Олександр Пономарьов, К1

Телепрограма