Головна Мапа сайту Контакти
RSS
9 квітня 2009
Один день. Україна
Розслідування:

Екожиття. Продукти

22:07

К-1 продовжує серіал "Екожиття". Напередодні ми показали вам матеріал про особливо небезпечні відходи. Чому їх варто відділяти від загальної маси сміття і чому у звичайний жеківський бак викидати їх заборонено. Цей сюжет зараз доступний на нашому сайті.

А сьогодні ми розкажемо про органічні продукти. Як їх відрізнити від звичайних і в чому їх особливість? Про все це далі - Тетяна Козирєва .

На перший погляд ці дві французькі шоколадки майже не відрізняються. Щоправда, на цій є маркування продукту органічного виробництва. Зрештою і коштує вона на чотирнадцять гривень дорожче.

У цьому бутіку продукти удвічі дорожчі, ніж у звичайному супермаркеті. Локшина органічного виробництва, наприклад, коштує двадцять дві гривні. Чи не увесь асортимент - імпортний, як от ця італійська піца.

Яна Богослова, працівниця магазину продуктів органічного виробництва:

- У нее тоже есть знак органики, что это органически чистый продукт. Ее составляющие - натуральная пшеница, соль, вода, оливковое масло, дрожжи. Здесь нет никаких Е, генноизмененных организмов. Она в глубокой заморозке хванится 18 месяцев.

Вибір українських продуктів обмежений - ось ці джеми з маркуванням ЄС, натомість крупи і овочі сертифіковані в Україні і відповідають стандартам асоціації учасників органічного виробництва - "Біолан". У її складі вже майже півтори сотні членів.

Костянтин Яковчук-Бесараб, представник асоціації учасників органічного виробництва "Біолан":

- Чому фермерові чи бізнесменові вигідно приходити на органічний ринок? Тому що це незаповнена ніша. Є попит значний, але немає розвинутої пропозиції. Це вигідно. Але йдеться про додаткові умови, треба ще могти виростити таку продукцію відповідно до стандартів.

Натомість у Федерації органічного руху України запевняють, що наразі немає жодної вітчизняної сертифікаційної організації, яка працювала б повноцінно. Першопричина - відсутність внутрішнього законодавства, що регулювало б органічне виробництво.

Євген Мілованов, голова правління Федерації органічного руху України:

- Органічний процес виробництва відрізняється тим, що сертифікується увесь процес виробництва. Починаючи від виробництва насіння, складання його, транспортування, випічки хліба і продаж його у визначених місцях.

Відтак продукти з українським маркуванням мають лише елементи органічного виробництва. Стурбовані ситуацією на ринку і екологи. З їхніх слів, лише лінивий виробник не взяв собі на упаковку позначки "еко" і "біо".

Тетяна Тімочко, перший заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги:

- Через систему маркування ми не можемо побачити, чи містять продукти шкідливі речовини чи ні - немає жорсткої системи маркування, яка передбачала би всі інгредієнти, а крім того ми стикаємося з недобросовісним маркуванням, яке приховує вміст шкідливих речовин.

Тож поки на законодавчому рівні не встановлено, що таке органічні продукти, немає чіткої системи стандартів і маркування, ймовірно, ліпше купувати органічні продукти імпортовані або ж вітчизняні, але сертифіковані за кордоном.

Тетяна Козирєва, Дмитро Поденко, К1.

Телепрограма