Головна Мапа сайту Контакти
RSS
9 квітня 2009
Один день. Україна

Еволюція комп'ютерів українського виробництва

22:02

Без нього не було б сучасних комп'ютерів. 90 років тому народився американець Джон Еккерт. Він фактично винайшов перший комп'ютер, навчившись зберігати інформацію у пам'яті розроблених ним програм. Паралельно такі технології розробляли й в Україні. Якщо нинішні машини важать лише кілька кілограмів, то одна з перших - більше двох центнерів. Про еволюцію комп'ютерів українського виробництва - у сюжеті нашого кореспондента Веніаміна Трубачова.

Приблизно так виглядає сучасний персональний комп'ютер: процесор, монітор та клавіатура. Його зібрали наприкінці дев'яностих. А ось це електронна цифрова обчислювальна машина - один з перших комп'ютерів, зроблених в Україні. У серійне виробництво його запустили у 1962 році.

Таких машин роблять 500. І ось це - єдиний екземпляр, який зберігся дотепер. Комп'ютер "Промінь" виконує тільки 21 математичну операцію, але на середину двадцятого століття - це технічний прорив.

Ольга Шульга, науковий співробітник Державного політехнічного музею:

- Завдання набиралось на клавіатурі, ще застосовувались металеві штекери отут, а результат отримували на світловому табло.

Довжелезний та важить сотні кілограмів, а інформацію вводять через пристрій, схожий на друкарську машинку. Це вже спроба зробити перший персональний комп'ютер. І саме його в українських науковців купують американці, щоб дізнатися принцип роботи.

Ольга Шульга, науковий співробітник Державного політехнічного музею:

- Перший масовий персональний комп'ютер, вітчизняний, “Нейрон Н-1” - автоматизація вимірювань, обрахувань, наприклад, у якійсь промисловості.
 
Збирати такі комп'ютери починають із 1986-го. Ці машини стояли у лабораторіях та кабінетах учених. Інформацію лазером записували на внутрішню поверхню ось такої скляної колби. Це - прообраз сучасних флешок.

За цими дверима найбільший та найпотужніший комп'ютер в Україні. Він так і називається - суперкомп'ютер. Через систему охолодження у кімнаті стоїть неймовірний гуркіт.

Загалом це як 624 звичайних комп'ютери, об'єднаних швидкісною мережею та обладнаних найновішими технологіями. На цей монітор виводять дані про програми, які зараз виконуються. Здебільшого це розрахунки у галузі хімії, біології та ядерної фізики.

Віталій Чекалюк, інженер центру суперкомп'ютерних обчислень НТУУ КПІ:

- Наприклад, для розрахунків якихось молекул ДНК, молекули моделюють, або космічні розрахунки, за допомогою програмного забезпечення, яке у нас встановлено. Ми маємо систему збереження даних, 6 терабайт пам'яті можливо зберігати.

У цього українського винаходу - інші завдання. Комп'ютер СКІТ прогнозує природні катаклізми та виявляє родовища нафти та газу. Постійно й вдосконалюють машину.

Анатолій Якуба, головний конструктор комплексу "СКІТ":

- По идее, мы должны были иметь до гигабита в секунду, чтобы эти самые 100-200 задач исполнять.

А цей апарат створює штучні алмази. Його теж сконструювали українські вчені. Роботу хоч і десятки років, але технології досі актуальні.

Анатолій Якуба, головний конструктор комплексу "СКІТ":

- Кристаллизация алмаза началась, я вам открыл свою заветную тайну, и теперь каждый из вас может делать алмазы у себя дома на кухне, благодарю вас за внимание.

Сучасних комп'ютерних розробок в Україні десятки, вчені лише нарікають на брак державного фінансування.

Веніамін Трубачов, Іван Єрмаков, К1.

Телепрограма