Головна Мапа сайту Контакти
RSS
23 липня 2009
Один день. Україна

Заборонену в Україні стрічку "Бруно" намагалися показати глядачам

22:02

Заборонену до показу в українських кінотеатрах і навіть на ДВД стрічку "Бруно" все ж намагалися показати вузькому колу українських глядачів. Утім, показ зірвали ще до його початку. Детективну історію про невдалий дисидентський акт на захист свободи думки у нашій країні - сюжет Тетяни Козирєвої.

Можете не вірити, утім у цих чагарниках - справжнісінький кінотеатр. За екран тут - біле полотно на стіні звичайного київського будинку. Саме у таких умовах організували прем’єру забороненої в Україні стрічки "Бруно".

Ще за годину до показу випити і перекусити сходяться прихильники ненормативного гумору, гості з нетрадиційними поглядами на життя і зіркові шанувальники творчості британського коміка.

Дисидентський показ ініціювали журналісти. Спершу мали прийти тільки найближчі друзі, утім, зрештою, все вилилось у публічну акцію з прес-конференцією.

Дмитро Малюга, організатор показу, журналіст:

- За пару недель до показа по всему городу уже висели биг-борды с рекламой этого фильма, оказалось, что смотреть этот фильм уже нельзя, и мои друзья в Лондоне, в Нью-Йорке сказали, что фильм очень смешной. И мы подумали, что почему бы его не посмотреть - ну хотя бы у себя дома. Считайте, что это у меня день рождения, на который я всем решил показать фильм.

Утім, тоді ще ніхто не підозрював, що за п’ять хвилин до показу гості стануть учасниками надзвичайної події.

Це була димова шашка. У цьому інциденті ніхто не постраждав. Тим часом на ґанку висловлюють версії - хто і для чого викурив глядачів з показу "Бруно". За однією з них, піротехнічні витребеньки - справа рук самих організаторів.

Аксинія Куріна, член Комісії розповсюдження і демонстрації фільмів при Мінкультури:

- Это пример очень качественной режиссуры - юридически никто не сможет придраться. Вместо милиции тут будут пожарные через 5 минут - это здорово, потому что организаторы свою точку зрения донесли до прессы, а значит, и до общества.

Тетяна Козирєва, Юрій Романюк, К1.

- Про причини зриву показу можна лише здогадуватись. Як і про те, чому фільм "Бруно" заборонили в Україні.

- Утім, версія про те, що це зробили самі організатори - надто вже наївна. Адже у власниці імпровізованого кінотеатру поцупили ноут-бук у метушні, у приміщенні побили вікна, і міліції уникнути не вдалося.

- А мені цікавий інший момент. У нашому Міністерстві культури повідомили, що Україна стала чи не єдиною країною у світі, де заборонили це кіно.

- Я хочу нагадати, коли у попередньому скандальному фільмі "Борат" - також забороненому в Україні - Саша Барон Коен пожартував над Казахстаном, самі казахи кіно не блокували. Навпаки. Влада у західних ЗМІ виправдовувалась за факти, з яких жартували автори фільму.

- Тож чому наші чиновники не хочуть показати комедію про гея?

Телепрограма