Головна Мапа сайту Контакти
RSS
23 липня 2009
Один день. Україна

Автомийки завдають великої шкоди довкіллю

22:04

Щодня сотні машин заїжджають до мийок тільки у столиці. Але хто з водіїв здогадується про шкідливість цієї процедури для довкілля? Вода з хімікатами потрапить до каналізації, якщо власники мийки не обладнали її спеціальними фільтрами. За припущеннями екологів, 90 відсотків таких закладів воду не фільтрують. Дарина Горова знає, чи чисто там, де чистять.

Миючи свою машину, ми навіть не підозрюємо, що така разова акція забруднює все довкілля. Використану воду з хімічними відходами деякі автомийки виливають одразу в грунт або й в Дніпро.

Показову акцію виявлення нелюбителів природи на автомийках провели чиновники Управління з питань захисту прав споживачів.

Дроботун Сергій, заступник начальника Управління з питань захисту прав споживачів:

- Наша задача была проверить их разрешительные документы на функционирование этой мойки. На сегодняшний день у нас есть предположение, что у них этих разрешений нет.

На цю мийку в центрі Києва лист із попередженням про контрольний візит надіслали десять днів тому. Тож сьогодні тут все зачинено.

Дмитро Гудименко, заступник начальника відділу контролю послуг та реклами Управління з питань захисту прав споживачів:

- Керівництво підприємства повідомило, що воно у справах, під’їхати не зможе. Разом з тим, очікуючи, керівництво повідомило, що директор буде через півгодини. Поки спеціалісти очікували директора підприємства, автомийка закрилася.

Найбільше чиновникам хотілося перевірити, чи встановлені на мийках очисні фільтри. Мовляв, отримали скарги про побутову хімію страшної сили: киянин помив машину - злізла вся фарба. Якщо такі стоки потраплять, наприклад, у річку Либідь, яка впадає в Дніпро, буде непереливки.

Дмитро Гудименко, заступник начальника відділу контролю послуг та реклами Управління з питань захисту прав споживачів:

- В пятидесяти метрах от мойки, прямо под нами, протекает река Лыбидь. Если вы обратите внимание, чуть дальше идет сток воды. Он проходит практически под мойкой. И у нас был вопрос к руководству - как у них проходит фильтрация воды, как они очищают воду.

На мийці для перевірки номер два - працівників теж не густо. Власник - приватний підприємець - начебто за кордоном. Крім персоналу, нікого немає, але мийка працює.

Володимир Блаженко, головний спеціаліст Управління з питань захисту прав споживачів:

- Ми спитали у працівників, як проводиться злив. Вони сказали, що злив проводиться у яму. Повинні тут знаходитися фільтри, повинно воно якось вивозитися, або утилізовуватися, або проходити через фільтри і попадати в каналізацію.

Отримати документи для перевірки Управління має протягом 30-ти днів. Якщо ні, розбиратимуться правоохоронні органи.

Дарина Горова, Геннадій Анікеєнко, К1.

- Якось дивно виходить. Вже скільки років наші автомийки працюють за одними і тими ж технологіями, забруднюючи довкілля! Невже немає ніяких ноу-хау в цій галузі?

- Тому й дивно. Є технології. Я навмисне зазирнув в інтернет перед випуском, і одразу ж знайшов автомийку, яка чистить машини парою під тиском. 5 літрів води на машину. Тут тобі і чистота, і дезінфекція салону, і жодних плям. І це тільки один приклад.

- Тож залишається лише чекати, що ці технології з’являться у нас.

Телепрограма