Головна Мапа сайту Контакти
RSS
23 липня 2009
Один день. Україна
Розслідування:

Реве та стогне. Дніпро на Дніпропетровщині

22:05

На К1 триває серіал "Реве та стогне". Про отруйну воду у головній річці України. Викиди нафтопродуктів підприємствами Дніпропетровщини в 60 разів перевищують допустимі санітарні норми.

Тут не можна купатися та ловити рибу, а важкі метали вже в’їлися в прибережне каміння. Яку ще небезпеку таїть Дніпро у Дніпропетровську - далі у сюжеті Тетяни Штан.

Білі плями на мапі Дніпропетровська означали б нормальний екологічний стан, але таких тут немає. Коричневий колір уздовж Дніпра - особливо небезпечний.

Павло Хазан, член ради директорів Північного екологічного альянсу ООН:

- Скиди тут ідуть глибинні, а тут вони просто не подумали.

Це стандартний краєвид Дніпрових круч у Дніпропетровську: металургійний завод на березі, внизу розташовані труби з промисловими стоками, тут неможливо дихати, стоїть страшенний сморід. Те, що стікає у Дніпро, осідає потім на прибережній смузі. Ось цей білий наліт на камені - ніщо інше як важкі метали.

Скільки такої отрути потрапляє з водою у крани, а скільки осідає на дні та уздовж берега - Олексій Ангурець досліджував кілька років тому, його результати в кілька разів перевищували офіційні дані.

Олексій Ангурець, виконавчий директор, "Зелений світ":

- Було виявлено велий вміст важких металів, майже всі важкі метали впливають на загальний стан здоров’я, можуть призвести до онкозахворювання, знижувати рівень імунітету, що веде до онкозахворювань.

У яких дозах викиди не шкодять - давно визначили у Міністерстві охорони здоров’я. Та цифри гранично допустимої концентрації вже перевалили за норму. З нафтопродуктів - у 60 разів.

Павло Хазан, член ради директорів Північного екологічного альянсу ООН:

- На сьогоднішній день підприємствам вигідно платити штрафи, аніж впроваджувати зелені технології очищення, резайтингу замкнутого циклу. Зараз потрібно впроваджувати в Україні таку базу, щоб їм не те що не вигідно було платити, вони якщо забруднюють, їм не вигідно було б працювати взагалі.

Це сміттєзвалище - його маленька перемога для великої річки. Два роки тому В’ячеслав разом з сотнею мешканців селища Ігрень став на дорозі вантажівок з відходами. Два місяці облоги - і державні екологи опломбували в’їзд.

В'ячеслав Горобець, активіст, мешканець масиву Ігрень:

- Сейчас это озеро, в которое стекает фильтрат, в который входит и ртуть, и остальные елементы и отходы, и все, что накопилось за 30 лет существования, и из этого озера этот фильтрат стекает по руслу реки Маячка, и через Самару попадает в Днепр.

Дніпропетровськ сьогодні бере перші щаблі у рейтингу найбільших забруднювачів підземних та наземних водойм не лише в Україні, а й у Європі. Адже 90% усіх викидів з підприємств потрапляють у Дніпро без будь-якого очищення.

З Дніпропетровщини Тетяна Штан, Василь Мєновщиков, К1.

Зруйновані склади з хімікатами, купи бруду - усе це разом з дощовими та підземними водами стікає у Дніпро. У наступній історії нашого серіалу "Реве та стогне" ми побуваємо на Херсонщині, звідки недалеко і до Чорного моря. А поки всі попередні сюжети з цього циклу ви можете переглянути на нашому сайті.

Телепрограма