Головна Мапа сайту Контакти
RSS
30 липня 2009
Один день. Україна

Чи буде в Україні масове вбивство мобільних?

21:11

Чи буде в Україні масове вбивство мобільних? Держава продовжує створювати єдину базу кодів ІМЕІ - ідентифікаційних номерів телефонів, за якими можна виявити нелегальні апарати. А вже з першого серпня мобільні оператори мають вимикати номери, не занесені до бази.

Втім, робити це оператори чомусь не поспішають. Продавці мобільних, здається, теж не в захваті від нових правил і продовжують працювати як раніше. Клієнти вже не знають - кому вірити. Що насправді очікувати власникам мобілок - дізнавався Роман Бочкала.

Вводиш номер і дивишся: чи є ІМЕІ у державній базі. В "Укрчастотнагляді" демонструють, як можна перевірити, чи легальний у вас телефон. Якщо ні, то починаючи з першого серпня мобільні оператори мають внести його до так званого "сірого списку" та за три місяці... вимкнути.

Павло Слободянюк, начальник "Укрчастотнагляду":

- Как только происходит включение, в ту же секунду абонент получает информацию, что он имеет нелегальынй аппарат. И затем в течении 3-х месяцев абонент должен подтвердить, что телефон легальный либо попасть в черный список.

Але ніякого "чорного" списку досі не існує, та й вимикати своїх абонентів оператори не поспішають. За законом таке може статися лише після рішення суду. Та й потрібного обладнання немає.

Жанна Ревнова, начальник департаменту зв’язків компанії "Київстар":

- Аби база ІМЕІ запрацювала, оператори мають встановити і купити необхідне обладнання. Цього ще не сталося.
 
Оператори звинувачують в цьому саме державу. Буцімто чиновники досі не вирішили, яке саме обладнання треба купити. Адже база буде дієздатною лише в тому випадку, якщо у всіх воно буде однакове.

Жанна Ревнова, начальник департаменту зв’язків компанії "Київстар":

- Тобто вимоги мають бути єдиними. Тобто “Укрчастотнагляд”, НКРЗ мають сформулювати нам, яке це має бути обладнання.

Продавці мобільних теж працюють без змін, хоча вже місяць як мали запровадити доступ до єдиної бази ІМЕІ. Аби клієнти могли пересвідчитися, чи легальний телефон, який вони обрали. Про цю норму підприємець Артем вперше почув від нас.

Артем, продавець мобільних телефонів:

- От вас слышу первый раз, от вас. Я с "Укрчастотнадзором" еще не общался на эту тему и не знаю, как это делается.

За законом кожен громадянин має право завести 1 чи 2 мобільні телефони без додаткової реєстрації. Але тепер такі телефони теж будуть вимикати. На ньому ж не написано, хто та як його завіз. Тож аби апарат працював, обов’язково треба пройти митну декларацію.

Митниця аропорту "Бориспіль" до змін готова. Міняти ж нічого не треба. Просто тепер, якщо маєш закордонний мобільний, дорога не "зелена", а "червона". Митні коридори різні. Та й вартість збільшується.

Алла Сокол, головний інспектор відділу митного оформлення:

- Якщо вартість ввезених телефонів перевищує 200 євро, то громадянин заповнює митну декларацію і сплачує мито. Це 20 відсоктів ПДВ і 20 відсотків митних платежів.

Втім, оператори заспокоюють: раніше наступного року система вимкнення мобілок не запрацює. Контрабандисти можуть спати спокійно, користувачі мобільних - теж.

Роман Бочкала, Вадим Свірідонов та Владлен Ноль, К1.

- А ти перевіряв свій телефон?

- Ні, я його придбав давно і тому не переймаюся.

- А от шахраї, виявляється, вже і цю ситуацію використали. Схема дуже проста: вам приходить СМС з "короткого" номера, приблизно такого змісту: "Ваш ІМЕІ потрапив у "чорний" список, і тому телефон буде відключено. Подробиці за номером... " Набираєте його - і з вас знімають, наприклад, 20 гривень.

- Будьте обережні! Система в дію ще не вступила! А коли запрацює - ми обов’язково вам повідомимо!

Телепрограма