Головна Мапа сайту Контакти
RSS
21 серпня 2009
Один день. Україна

"Світ за очі". Таємниці Дніпра

21:07

Ну а поки, як завжди у п'ятницю, серіал "Світ за очі". Сьогодні про таємниці Дніпра. Замість скарбів - на річкових островах наші кореспонденти знайшли секретну військову частину, намети столичних робінзонів та майстерню катерів. Тетяна Штан вирушила на екскурсію сторічної давнини.

Тетяна Штан, журналіст:

 

- 1911 рік на річковому вокзалі у Києві пропонують незвичні екскурсії для любителів-археологів подорож Дніпром до Китаєво для розкопок могильників часів зарубинецької культури.

 

Відтоді змінилися не лише береги Дніпра, а й сама річка. Острови тепер не впізнати, а деякі взагалі зникли.

 

Дмитро Максименко, яхтсмен:

- Раніше річка була значно вужчою правий берег він не видозмінювався, особливо в районі Києва, а лівий берег змінився і підтопився після будівництва канівської ГЕС.

 

Цим маршрутом Дмитро вже десять років плаває на відпочинок. Зміни фіксує чи не щороку - ось цей острів, наприклад, нещодавно заселили столичні робінзони.

 

Дмитро Максименко, яхтсмен:

 

- Люди проводять свої відпустки дуже патріотично і не дорого, не завжди пірацькі прапори.

 

Деякі історії тут залишилися від радянських часів - на острові Водників раніше утилізували старі кораблі, тепер реконструюють катери.

 

Дмитро Максименко, яхтсмен:

 

- Як правило кораблі будуються з хорошої сталі і їх розпилюють на голки, он якась інфраструктура залишилась, он ще досі пароплав старий стоїть.

 

А на цьому пляжі під час гонки озброєння розташовувалася частина, яка займалася розробкою військових технологій. На випадок війни на Жуковому острові ще залишився недобудований тунель під Дніпром.

 

Дмитро Максименко, яхтсмен:

 

 - Острів Ольгин  - найулюбленіше місце відпочинку яхтсменів - це чи не єдиний досі не забудований шмат землі на ріцці. Його головна окраса чаплі - вже відлетіли у вирій - залишилися тільки гнізда.

 

Дмитро Максименко, яхтсмен:

 

- Це білі і сірі чаплі вони гніздяться колонами у цьому місці їх можна бачити сотнями. В наших людей історія піти по гриби на яхті - це нормально, тому що на островах ніхто їх не збирає, особливо багато маслюків.

 

А он ті гори - це і є Китаєве. Туди 100 років тому мандрували археологи-аматори. Щоправда, тепер любителям старовини за розкопки загрожує кримінальна відповідальність.

 

Тетяна Штан, Дмитро Монархов. К1. 

 

Телепрограма