Головна Мапа сайту Контакти
RSS
21 серпня 2009
Один день. Україна

Автомеханік власноруч збудував літальний апарат

21:08

Від державних перемог - до особистих здобутків. На мапі України з'явилася ще одна авіаційна столиця. Це Львів. Принаймні саме там автомобільний механік за фахом - Анатолій Грицак - власноруч побудував літальний апарат. Щоправда, вже три місяці він не може піднятися в небо.

Близько року знадобилося Анатолію Грицаку, аби зібрати цей міні-літак. Усі роботи він виконував сам у цьому гаражі неподалік Львова. Сьогодні чоловік вирішив показати, на що здатне його творіння. Для цього в розібраному стані літальний апарат транспортують на місце першого випробування.

Львівський "кулібін" подбав і про належне транспортування свого літака.

Анатолій Грицак, конструктор-аматор:

- Це занизив. Тут так, щоб можна було поставати на нього. Лебідка перероблена тут. Коли затягуєш на причіп, то через лебідку. Це піднімається вверх і ця частина з'їжджає.

Перевозити літачок довелося в розібраному стані. Крила складали вже на полі. До речі саме їх пан Анатолій придбав аж у Мінську.

Анатолій Грицак, конструктор-аматор:

- Тут на Україні роблять, просто з такого полотна… воно небезпечне. А це  витримує 700 кг.

Монтаж крила тривав трохи більше як півгодини. У цій справі каже пан Анатолій - головне без поспіху.

Віталій Кубліков, журналіст:

- Ось так у зібраному стані виглядає літак Анатолія Грицака. Утім літальним апаратом його назвати поки що не можна. Оскільки у небо він іще не піднімався.

Головним каменем спотикання досі залишаються аеродинамічні налаштування. Саме цим має займатися професіонал. Лише тоді можна спокійно злітати.

Анатолій Грицак, конструктор-аматор:

- Я їх чекаю вже третій місяць. То він має відрегулювати і дати дозвіл на політ.

Пан Анатолій неохоче розповідає про те, скільки він вклав у цей літак. Каже, йдеться про десятки тисяч гривень. Та разом із тим переконує - не в грошах щастя.

Анатолій Грицак, конструктор-аматор:

- Я хочу кожного львів'янина підняти у повітря, щоб він ту землю побачив з висоти, яка вона гарна. Там немає ні сміття, нічого немає.  Дуже красиво.

Сьогодні пан Анатолій так і не наважився відірватись від землі. Та пообіцяв, що ми будемо першими, хто побачить його політ.

 Зі Львова: Віталій Кубліков, Юрій Голубінка, К1

Унікальна в нас країна. Автомобільні механіки будують літаки. Непрофесіонали втілюють у життя мрію, що не до снаги навіть деяким фахівцям - а все завдяки вірі в свої сили і неймовірному бажанню літати.
І вже з понеділка до дня - української авіації - дивіться в "Одному дні" новий цикл історій. Про людей, для яких небо - як професія. У серіалі - "Крила України" - ми розкажемо про військових льотчиків, авіа-моделістів, спортсменів. Про всіх, для кого мрія літати стала - реальністю.

Телепрограма