Головна Мапа сайту Контакти
RSS
21 серпня 2009
Один день. Україна

Пласт відзначає двадцятиліття відновлення скаутства

21:07

У пласту свято. Двадцятиліття відновлення скаутського руху в Україні нині відзначають у Тернопільській області. З цієї нагоди проходить з'їзд пластунів з усіх куточків країни - Джемборі. Від світанку і до заходу сонця на першому дні злету пластунів була Тетяна Козирєва. Після шикування українські скаути вбираються у зручний одяг - і на руханку.

Тим часом у польовій кухні вирує робота. На сніданок треба зробити сімсот канапок, зварити стільки ж яєць і приготувати двісті літрів чаю.  

Віталій Бабій, відповідальний за польову кухню:

- Тут пічка для дров - закидаються дрова, а з другої сторони от з цієї сторони - у форсунки заливається солярка - можна готувати також на солярі.

Сніданок у пластунів починається з молитви і побажання смачного. Щойно подужають наїдки - знову молитва з подякою.

А Джемборі поповнюється новоприбулими. Ось із піснями наближається зразковий військово-патріотичний табір - «Легіон».

На офіційне відкриття українські скаути вбираються у строї. У велосипедистів ще й прикметні аксесуари свого табору - шоломи.

Тетяна Козирєва, журналіст:

- Джемборі зібрав майже тисячу пластунів з усієї України. Крім того на святкування у Тернопільську область злетілися скаути із Польщі, Грузії та навіть Алжиру.

Прапори учасників злету підіймають під гімн пласту.

Це Джемборі, як кажуть організатори, підготовче. У дві тисячі дванадцятому українські скаути святкуватимуть століття пласту. Лев Захарчишин був серед тих, хто у вісімдесятих відновлював забутий молодіжний рух.

Лев Захарчишин, голова ради національної організації скаутів України:

- У Львові виникло таке перше неформальне культурологічне товариство «Міста Лева». Саме в його середовищі виникла така ідея шось робити з молоддю, тому що піонерська організація фактично перестала діяти. І ми почали цікавитися які є молодіжні організації і почали приїжджати українці з діаспори відбулося перше знайомство.

Після пафосних промов пластуни бавляться в активітети. Летунський табір борознить небесні простори, спортивний - грає у футбол, мистецький - вгадує емоції, натомість морський - танцює.

Тетяна Козирєва, Вадим Ревун, К1.

Телепрограма