Головна Мапа сайту Контакти
RSS
21 серпня 2009
Один день. Україна

Кримінальна історія навколо ставка

21:10

Наприкінці наради із силовиками президент наголосив - не варто загравати з цифрами. Мовляв, не працюйте заради статистики, а просто виконуйте свій обов'язок перед народом. Сьогодні Один день надасть правоохоронцям чергову унікальну можливість виконати свій обов'язок. У нашій наступній історії - є і корупція, і навіть кримінальна драма. Кому належить Україна – з'ясовував Роман Бочкала.

Таке спіткає кожного, хто наважиться порибалити в селі Веприк без дозволу місцевого пана. З вудками ці люди стали на наше прохання. А так - бояться.

"Тікай, а то дам команду - приїдуть пять чоловік і отгепають тебе, будеш синій ходить!"

Раніше ця краса належала всім, тепер - одній людині. Рибалити тут орендар дозволяє лише своїм друзям. Усім іншим - погрожує.

Леся, мешканка села Веприк:

- Что голова, что он, что вот здесь депутаты - тоже угрожали спалить дом. Они между собой друзья, кумовья.

Одного чоловіка топили - за двох карасів і коропа; іншого - жорстоко побили. Ось його заява до міліції. Була на воді й стрілянина.

В'ячеслав Гурський, мешканець села Веприк:

-  Как он заявил некоторым людям, что имея кумой зампредседателя суда, ви мне ничего не сможете сделать.

Роман Бочкала, журналіст:

- Колись тут був соняшник та картопля - це був город. Тепер - плаває риба, але ловити її неможна. Місцевий пан зробив таку собі заплаву на шкоду людям.   

Усе через дамбу. На її спорудження документів немає. Але для орендаря важить інше - завдяки бар'єру вся риба належить лише йому.

Місцева влада про це знає - складено акт. Орендаря оштрафували та зобов'язали розв*язати проблему. Минуло вже чотири роки, але гребля нікуди не зникла.

Орендаря звати Анатолій Коломієць - окрім річки, його родині належить багато землі. Зрозумівши, що один він із нами не впорається, чоловік поїхав, пообіцявши, що незабаром повернеться. 

І от він їде назад. Тепер пан Анатолій на джипі, а попереду - дільничний інспектор на власному авто. Поки правоохоронець розганяв людей, орендар відпочивав у травичці. І тут ми дістали камеру.  Міліціонер так і не зміг пояснити, чому його викликали на місце події.

Ми склали заяву, в якій повідомили про погрози й образи у бік селян та знімальної групи. Міліціонер пообіцяв розібратися.  Як ділили землю, добре знає цей чоловік - у той час він керував місцевим колгоспом. Але розмова не склалася.

Після довгих вагань у сільраді все ж показали договір оренди, укладений з приватним підприємцем "О.А. Коломієць". Про водойми тут взагалі не йдеться - лише про землю. А от і платня - 130 гривень 91 копійка на місяць - це все, що отримує громада від орендаря. Слово "тисяч" - чомусь закреслене.

З Київщини, Роман Бочкала, Сергій Коваль, К1

І повертаємось до того, з чого починали: президент Ющенко закликав силовиків боротися з корупцією у владі і не працювати заради статистики. Будь ласка, шановні силовики! Ми вже зробили за вас половину роботи - вам лишається тільки приїхати і перемогти корупцію. Адже щодня ми розповідаємо про свавілля, та жодної боротьби не бачимо!

Чому це? Ти ж бачив - у сюжеті таки з'явився дільничний інспектор. Але я не зрозуміла, на кого він працює. Бо він там був не правоохоронцем, а радше ставко-охоронцем, якраз охороняв ставок від місцевих мешканців.

Ну, тоді виходить, що з корупцією у нас бореться Служба охорони ставків.

Телепрограма