Головна Мапа сайту Контакти
RSS
24 серпня 2009
Один день. Україна

На параді вперше продемонстрували бойові машини як на виставці

21:13

Вперше в історії вітчизняних парадів бойові машини демонстрували як на виставці. Можна було підійти ближче і помацати військову міць держави руками. Однак, як виявилося, ноу-хау українського ВПК вітчизняній армії не по кишені. З експертом з військової техніки Хрещатиком прогулявся Маркіян Перетятко.

Найцікавіша частина параду, принаймні для цих дітей, розпочалась тоді, коли кордони охорони зняли і усіх охочих пустили до військової техніки.

Людям не забороняли на власний ризик вилазити на будь-які частини бронетехніки і деколи навіть зазирати всередину. Десятирічний Андрій цього року вперше на параді і вражений побаченим. Особливо розмірами машин.

Андрій Лубський, відвідувач військового параду:

- Такие большие - я не знал, что такие броневики могут быть.

Для експерта з військової техніки Дмитра Богданова найцікавішим на Хрещатику стала бронебійна машина спецназу "Козак". Про нього навіть фахівці вперше почули лише цими днями. Це розробка київської компанії, що спеціалізується на виробництві броньованих автомобілів, наприклад, для інкасаторів.

Дмитро Богданов, експерт Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння:

- Особенностью этой машины является ее архитектура, в частности - днище, которое имеет v-образную форму и позволяет защитить личный состав от поражения.

Втім, символіка сухопутних військ намальована на корпусі цього автомобіля авансом - адже поки в армії немає жодної такої машини.

Так само цей бронетранспортер на параді опинився раніше, ніж у Збройних Силах. Розробка харківського КБ імені Морозова скомпонована так, щоб на її основі можна було створити будь-яку легку піхотну машину. Тут установлена вежа з гарматою, автоматичним гранатометом та протитанковими ракетами. Можна не лише перевозити солдатів, а й надати їм вогневу підтримку.

Дмитро Богданов, експерт Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння:

- Можно сказать, что эта машина является одним из лучших образцов по соотношению цена и качество. Вопрос только в том, сможет ли украинская армия закупить их для собственной армии.

А ось виробництво танка "Оплот", точніше десятка таких машин - Міноборони вже замовило. Усі деталі - вітчизняні, за винятком французького тепловізійного прицілу, але збирають його теж в Україні.

Дмитро Богданов, експерт Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння:

- Танк совершенно новый, имеет принципиально новую систему динамической защиты, которая по степени защищенности делает его, пожалуй, самым защищенным танком в мире.

Втім, ця новинка передусім розрахована на експорт. Для вітчизняної армії все ж доступніший Т-64. У Харкові моделі радянських часів надають кращий захист і назву "Булат". Що робить його на порядок дешевшим, ніж "Оплот".

Маркіян Перетятко, Дмитро Поденко, К1.

Телепрограма