Головна Мапа сайту Контакти
RSS
28 серпня 2009
Один день. Україна

Крила України. АН-148

21:09

Ми продовжуємо серіал "Крила України". Його називають гордістю та надією українських авіаконструкторів. Найновіший літак, що підкорив Париж і Москву.

Йдеться про регіональний пасажирський АН-148, його обрав для урядового авіапарку російський президент Дмитро Медвєдєв. А пересічні українці вже літають цією розкішшю. Як здіймалася ластівка вітчизняної авіації - бачила Алла Щоличева

Про АН-148 можна сказати всього два слова - на висоті. Реактивний пасажирський лайнер розправив крила над Україною. Майже два місяці, як він здійснює регіональні рейси.

Ось вони, кадри першого - водночас технічного та святкового польоту. На борт тоді взяли лише чиновників та журналістів. Вони пролетіли з Києва до Харкова та не приховували задоволення.

А це Бориспільський аеропорт. Зараз лайнер готують до польоту в Одесу. Нам пощастило потрапити на борт. Для пасажирів тут шістдесят вісім місць. Є і економ, і бізнес-клас.

Евген Рябінін, пілот:

- Часто бортпроводники нам говорят: “Выполнили рейс, пассажиры приятно удивлены”. Особенно, знаете, иностранцы говорят: “Вы знаете, это действительно украинский самолет?” Люди не верят.

Він випробовував цей лайнер майже чотири роки, тепер пілотує. Євген Рябінін називає АН-148 крилатим комп’ютером.

Евгеній Рябінін, пілот:

- Здесь есть как бы мозг самолета, который отвечает, контролирует все системы и в случае отказа какого-то или неправильной работы или сбоя, выдает необходимую информацию для экипажа, в том числе и определенные действия, которые необходимо сделать, чтобы убрать все.

Вперше у кабіні українського літака з’явилися засоби захисту від терористів. Броньовані двері та монітори. Тепер пілоти бачать все, що діється у салоні.

Евгеній Рябінін, пілот:

- Часто бывает – включишь, человек разговаривает по телефону, бортпроводники могут сделать замечание, то есть все это, конечно, ну в худшем случае, конечно, если там какой-то незаконный захват, это позволяет контролировать ситуацию, безусловно.

Компанія "Аеросвіт" перша вирішила випробувати АН-148 для польотів по Україні. І не прогадала. З червня вони перевезли більше 9-ти тисяч пасажирів.

Володимир Гайдаш, представник компанії "Аеросвіт":

- Мы очень довольны этим самолетом, опять же, он демонстрирует высокие качества, авиакомпании сейчас во времена, когда пассажирские потоки снижаются, нужны региональные самолеты. Когда выполнился первый рейс, официально был заключен меморандум между Антонова, украинским правительством и авиакомпанией на поставку еще 10-ти таких самолетов в ближайшие три года.

Контракти посипалися цього року на авіасалоні в Ле Бурже. На розсуд замовників конструктори привезли лише ось ці маленькі версії, а поїхали з угодами, що обіцяють мільйони доларів. А після серпневого салону МАКС у Москві на заводі працюють, не розгинаючи спини - світ чекає на 90 українських літаків.

Фурор, до якого привела ось ця модель, майже зобов’язав конструкторів працювати над модифікаціями АН-148. Отже, зовсім скоро за мірками авіації, з’являться ще два нових пасажирських лайнера. Та навіть один транспортний літак - АН-158Т. Хоча поки що він існує лише у масшатбі один до двадцяти.

Алла Щоличева, Максим Чеблін, Дмитро Монархов, К1.

І це була остання частина "Крила України". Всі серії ви можете переглянути на нашому сайті. А з понеділка стартує новий серіал про Джеймса Бонда. Він приурочений саме Бондіані, яку з вересня щодня після програми "Один день" транслюватиме К1.

Телепрограма