Головна Мапа сайту Контакти
RSS
29 січня 2009
Один день. Світ

У Давосі триває Світовий економічний форум

22:05

У швейцарському Давосі триває Світовий економічний форум. Альпійський курорт на кілька днів перетворився на такий собі надзвичайний штаб із боротьби з глобальною кризою.

За рік, що минув з останнього форуму, світова економіка пережила події, яких не можна було уявити і в страшному сні. Саме тому до цьогорічних зборів - особливий інтерес. Про що говорять найвпливовіші люди планети - далі в сюжеті.

Традиційно на відомий альпійський курорт Давос приїжджали поспілкуватися без краваток і покататися на лижах. Однак цього року атмосфера не святкова, а радше похмура. До Давоса приїхали глави 1400 великих компаній. Втім, набагато цікавіший список тих, хто не прибув: більшість із них просто втратили роботу. Цього року немає і жодного представника від нової американської адміністрації. Тому промова Володимира Путіна, який відкривав форум, викликала особливий інтерес.

Володимир Путін, прем'єр-міністр Росії:

- Все чаще звучит тезис, что наращивание военных расходов поможет решить сегодняшние социально-экономические проблемы. Логика тут достаточно простая - дополнительные военные ассигнования, конечно, на первом этапе ведут к созданию новых робочих мест. Чем не вариант борьбы с кризисом и безработицей?! На первый взгляд очевидный факт.

Сильніше враження на делегатів справила промова іншого прем'єра - китайського. Вень Дзябао поклав провину за кризу на Сполучені Штати і безвідповідальних фінансистів.

Вень Дзябао, прем'єр-міністр Китаю:

- Нинішня міжнародна фінансова криза поставила світ у найскладнішу ситуацію з часів Великої депресії 30-х років. Ця криза є результатом поєднання багатьох чинників. Насамперед, це згубна макроекономічна політика деяких країн, їх агресивна модель розвитку.

Тема цьогорічного форму - "Окреслюючи післякризовий світ". Втім, багато учасників ставлять собі питання - а чи не рано гадати, що буде після кризи, коли вона в самому розпалі?

Телепрограма