Головна Мапа сайту Контакти
RSS
29 січня 2009
Один день. Світ

Французи, німці та греки страйкують

22:06

Європа страйкує. Французи, німці та греки відмовляються працювати. І якщо форми протесту можуть відрізнятися, то причина для всіх одна - економічна. Про боротьбу європейців за більшу зарплатню - у короткому огляді.

Франція завмерла - майже третину рейсів скасували авіаперевізники, не рушать з місця більше половини приміських електричок, залишаються в депо сорок відсотків поїздів. Заради страйку об'єдналися найбільші профспілки країни - вони вимагають гарантувати працівникам зайнятість і підвищити зарплатню. До акції протесту приєдналися вчителі і лікарі, поштарі та банківські службовці, працівники судів і державного телебачення.

Страйк у Німеччині - залізничний. Профспілки вимагають від головного перевізника країни - Deutsche Bahn - переглянути робочий графік і збільшити зарплатню на десять відсотків. Втім, працедавець погоджується лише на три відсотки, а профспілки у відповідь заявляють, що цей страйк - тільки попереджувальний. Чи триватимуть протести й надалі - покаже наступний раунд переговорів. Його призначили на п'ятницю.

У Греції страйкують тракторами. Місцеві фермери вимагають більших субсидій і податкових пільг - з огляду на дороге виробництво продуктів і низькі закупівельні ціни. Запропонований урядом план допомоги фермери відкинули і залишилися стояти на дорогах, як наприклад, на кордоні із Болгарією. Там же і водії вантажівок, які через тракторний страйк не можуть вчасно довезти товар.

Телепрограма