Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

Молекулярна кухня у вас вдома. 8 нескладних рецептів

Молекулярна кухня у вас вдома. 8 нескладних рецептів

2 квітня 2019 | 14:17

Напевно, про молекулярну кухню чули всі, але далеко не всі розуміють, чим вона є насправді. Якщо говорити просто, то це розділ кулінарії, в якому звичні продукти в процесі приготування набувають незвичайного виду, смаку або консистенції. Завдання молекулярної кухні - не нагодувати, а здивувати. Як правило, для приготування страв потрібні особливі технології, проте, є й такі, які можна приготувати навіть у себе вдома, без складних пристроїв і спеціального устаткування.
 

ТОМАТНИЙ СУП В КУБИКАХ

Нам знадобиться 350 мл курячого бульйону, 1 морква, половинка стебла цибулі-порею, 6 помідорів чері, кілька зубчиків часнику, дві ложки томатної пасти, зелень і спеції за смаком. Овочі нарізаємо кружечками, кладемо в киплячий бульйон, заправляємо томатною пастою, солимо, додаємо спеції та зелень. Варимо все 20 хвилин на середньому вогні.
Після цього суп необхідно остудити, перетворити на пюре за допомогою блендера і процідити через марлю. Тепер настав час для секретного інгредієнту. Пюре знову кладемо в каструльку і додаємо один пакетик агар-агару. Помішуючи, доводимо до кипіння, знімаємо з вогню, наливаємо у форми і ставимо в холодильник до повного застигання.
 

ШУБА-РОЛ

Продукти будемо використовувати ті ж самі, що й для всіма улюбленого салату «оселедець під шубою», - відварений буряк, яйця, картоплю, філе оселедця. Але в кінці у нас вийде зовсім інша страва. Отже, в першу чергу ми нарізаємо буряк шматочками, гарненько збиваємо в блендері та проціджуємо через марлю в каструльку. Каструльку ставимо на вогонь, додаємо пакетик агар-агару (куди ж без нього) і, помішуючи, доводимо до кипіння. Потім беремо тацю або деко, застилаємо його харчовою плівкою і виливаємо на нього бурякову рідина. Ставимо в холодильник і чекаємо, поки сік застигне, перетворившись в тонкий пласт желе. Ну а далі зовсім просто. Картоплю та яйця натираємо на тертці, оселедець ріжемо дрібними шматочками і все це кладемо на буряковий пласт. Згортаємо, щоб вийшов рулет, а потім нарізаємо його шматочками.
 

СПАГЕТІ З РУКОЛИ

Для приготування цієї страви вам знадобиться півсклянки води, пучок руколи, пакетик агар-агару, кондитерський шприц і силіконові трубочки. Руколу крупно нарізати, залити водою і подрібнити в блендер до стану пюре. Покласти в сотейник з товстим дном, всипати агар-агар і, помішуючи, довести до кипіння. Зняти з вогню і наповнити сумішшю шприц. Приєднати до шприца силіконову трубочку і видавити в неї пюре. Потім трубочку потрібно зняти зі шприца і опустити на 3 хвилини в холодну воду для застигання. Щоб витягти «спагеті», трубочку потрібно знову приєднати до шприца, і видавити її з допомогою попередньо набраного в шприц повітря.
 

ПОЛУНИЧНІ СПАГЕТІ

400 г полуничного пюре, 25 г густого полуничного сиропу, 75 г цукрового сиропу і 25 г агар-агару змішати в каструльці і довести до кипіння, помішуючи. Зняти з вогню і за допомогою шприца приготувати спагеті так, як описано в попередньому рецепті.

ШОКОЛАДНІ ВЕРШКИ

Вам знадобляться кілька плиток гіркого шоколаду (чим вищий вміст какао, тим краще), колотий лід, трохи молока або води і дві миски такого розміру, щоб одну можна було помістити в іншу. Шоколад розкришити або натерти на тертці, покласти в сотейник, залити молоком або водою і нагрівати на плиті, помішуючи, поки він повністю не розчиниться. Насипати у велику миску колотий лід і поставити в неї меншу миску. Влити в неї рідкий шоколад і вінчиком збити його. Збиті шоколадні вершки можна подати окремо або використовувати як топінг для фруктів або морозива.

АПЕЛЬСИНОВА ІКРА

Вичавити сік з одного апельсина і процідити його через марлю. Додати 1 ч. ложку альгінату натрію, збити міксером або вінчиком. У склянці з водою розвести 1 ч. ложку хлориду кальцію. Збитий сік налити в кондитерський шприц і по краплі вичавлювати в склянку з водою. Після того, як ікринки будуть готові, їх потрібно промити в холодній воді, щоб прибрати гіркий присмак хлориду кальцію. Альгінат натрію і хлорид кальцію можна купити в аптеці.

ГУСТИЙ МОЛОЧНИЙ КОКТЕЙЛЬ

Для приготування напою нам знадобляться: 1 склянка будь-яких ягід або фруктів, нарізаних кубиками, 1 склянка молока, 6-8 кубиків льоду, 1 г ксантанової камеді (вона продається в інтернет-магазинах), 1-2 столові ложки цукру. Всі інгредієнти змішати в блендері, добряче збити, а потім налити в келихи. На перший погляд, в цьому рецепті немає нічого незвичайного, але камедь надає коктейлю зовсім іншого смаку.

ЯЄЧНА ПОМАДКА

Найпростіша страва молекулярної кухні. Щоб її приготувати, яйце потрібно покласти в каструльку і залити водою, як під час звичайного варіння. Тільки каструльку ми поставимо не на плиту, а в духовку. І будемо готувати не десять хвилин, а дві години при температурі рівно 64 градуса. Здавалося б, нічого захмарного, але у вас вийде страва, зовсім інша на смак. Яйце перетвориться на ніжну помадку, яку можна з'їсти, а можна використовувати для приготування інших страв, наприклад, соусів.

Телепрограма