Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

10 найбільш незвичайних великодніх традицій з усього світу

10 найбільш незвичайних великодніх традицій з усього світу

25 квітня 2019 | 12:06

Весь світ завмер в очікуванні одного з головних християнських свят - Великодня. В нашій країні на Великдень ми фарбуємо яйця і печемо паски, та існують місця на землі, жителі яких готуються до свята дуже неординарним чином. У нашій сьогоднішній добірці ми зібрали найбільш незвичайні великодні традиції з усього світу. До речі, поряд із шокуючими (як, наприклад, на Філіппінах), є звичаї дуже красиві, цікаві та зворушливі. Можливо, вам також захочеться зробити щось з наведеного нижче списку?

Греція. Спалення Іуди
У багатьох областях Греції існує традиція на Великдень спалювати опудало Іуди Іскаріота. Опудало роблять з ганчірок, тирси, дерева та інших добре займистих матеріалів. Про день, коли відбудеться екзекуція, оголошують заздалегідь. У день спалення процесія дітей носить опудало містом, стукаючи в кожен дім. Потім на центральній площі встановлюють шибеницю, розводять під нею багаття і урочисто спалюють імпровізовану фігуру зрадника.

Чехія. Б'є - значить любить
Чеські хлопці на Великдень озброюються справжніми батогами, ударами яких нагороджують дівчат. Цікаво, що дівчата розцінюють це як вираз симпатії і у відповідь дарують чоловікам фарбовані яйця або жменю монет. Вважається, що якщо дівчину не вдарили батогом на Великдень, значить, вона нікому не сподобалася, а це – ну, дуже прикро.

Угорщина. Великодній Айс Бакет Челендж
В угорському селищі з кумедною назвою Холоккьо живуть представники веселого народу палоці. Їхня мова трохи відрізняється від угорської, і у них є свої власні звичаї. Один з них - поливати на Великдень жінок водою з відра. У селі всього лише півсотні мешканців, але подивитися на їхні великодні забави приїжджають безліч туристів з усієї Європи. Завдяки цій веселій традиції селище Холлокьо навіть внесене до списоку культурної спадщини ЮНЕСКО.

Норвегія. Елементарно, Ватсон!
А ось для норвежців Великдень - це привід, щоб подумати і дати роботу мозку. Вони збираються всією сім'єю і читають вголос детективні історії, а потім намагаються самостійно вирахувати, хто виявиться злочинцем. Спеціально до свята видавництва випускають збірники з детективами, а телеканали намагаються показати якомога більше фільмів і передач подібної тематики. Більше того, навіть компанії, які не мають ніякого відношення до розваг такого типу, використовують цей звичай у своїх рекламних цілях. Наприклад, короткі детективні загадки можна зустріти на упаковках з продуктами. Хто б міг подумати, що стримані норвежці виявляться такими любителями загадок?

Філіппіни. Пристрасті Христові
Найбільш шокуюча великодня традиція виникла на Філіппінах. У страсну п'ятницю тут влаштовуються театралізовані вистави, в яких обігрується тема розп'яття Христа. Чоловіків, які зображують роль жертви, насправді на кілька хвилин прибивають до хреста. До того ж, люди прагнуть піддатися таким тортурам абсолютно добровільно. Справа в тому, що філіппінці - ревні католики, а подібна вистава, в їхньому розумінні, нагадує людям про страждання Ісуса, які йому довелося пережити в ім'я людства.

Бермуди. Великодній кайтинг
Одна з найкрасивіших пасхальних традицій існує на Бермудських островах. Жителі Бермуд починають готуватися до свята заздалегідь - часом за кілька тижнів до цієї події. Стільки часу їм потрібно, щоб змайструвати великодніх повітряних зміїв, яких на Світле Воскресіння випускають у небо. За легендою, цей звичай пов'язаний з тим, що колись давно один місіонер вирішив наочно продемонструвати місцевим жителям, як Ісус вознісся на небо. Увесь день змії літаю в небі, а ввечері обирається кращий з них, і проводиться урочисте нагородження переможців.

Скандинавія. Великодній Хеллоуїн
У Швеції, Фінляндії та Данії існує традиція - маленькі дівчатка вбираються відьмами і ходять по домівках з мідним чайником в руках, збираючи частування. У відповідь юні чаклунки дарують господарям прикрашені гілочки верби, які за легендою приносять щастя і добробут. Такий ось маленький добрий великодній Хеллоуїн.

Кіпр. Здійміться вогнями!
Великдень символізує початок нового життя, а, як відомо, для того, щоб впустити в життя щось нове, потрібно позбутися старого. Кіпріоти роблять саме так - у Великодню ніч вони позбавляються від старих меблів та іншого мотлоху. І не просто викидають, а зносять це все на центральні площі міст, де звалюють все у величезну купу, яку потім підпалюють. Це величезне багаття стає кульмінацією свята, часом настільки яскравою, що доводиться викликати пожежників.

Франція. Літаючі дзвони
У Страсну п'ятницю у всій Франції перестають дзвонити дзвони в пам'ять про смерть Ісуса Христа. Французи розповідають дітям казку про те, що у дзвонів напередодні свята з'являються крильця, і вони відлітають до Риму, щоб попросити благословення у Папи Римського. Папа Римський благословляє їх і дарує їм різнокольорові крашанки. Потім дзвони поспішають назад, дорогою, вони часто стикаються один з одним, гублячи яйця на землю. Рано вранці в неділю дітлахи беруть кошики і виходять на вулицю, шукати ці маленькі розфарбовані благословення. А дзвони знову повертаються на свої місця і починають свій святковий передзвін.

Німеччина. Кінний парад
В одному з баварських містечок щороку на Великдень влаштовується урочистий кінний парад. Вершники вбираються в ошатні костюми, прикрашають квітами і стрічками гриви і хвости своїх коней, і вся кавалькада вирушає в дорогу. Місцем призначення служить церква в трьох кілометрах від міста, пастор якої благословляє головних учасників параду - коней.

Телепрограма