Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

Назад, у дев'яності. Іграшки нашого дитинства

Назад, у дев'яності. Іграшки нашого дитинства

13 вересня 2019 | 11:35

У сучасних дітей щодо іграшок є одна проблема - це проблема вибору. Яких тільки іграшок не продають зараз - сортери, пазли, конструктори, радіокеровані вертольоти, ляльки з особистими будинками і наборами одягу! Ті, чиє дитинство припало на кінець ХХ століття, про подібні речі і мріяти не могли. Але нехай іграшок у нас і було набагато менше, проте, вони запам'яталися на все життя. Запрошуємо вас у ностальгічну подорож разом з нами.

LEGO

Перші пластмасові конструктори, в яких всі елементи з'єднуються один з одним, компанія LEGO почала випускати ще в 40-ві роки. Але у нашій країні вони з'явилися набагато пізніше. Якщо ваше дитинство припало на 90-ті, напевно, хоча б раз у житті ви отримали цей конструктор у подарунок на день народження. До речі "lego" - це не абревіатура, а латинське словосполучення, яке перекладається як "я збираю".

Кіндер-сюрпризи

Шоколадні яйця з іграшкою всередині існують і зараз, однак, сучасні діти й гадки не мають, яке захоплення вони викликали у тих, чиє дитинство припало на дев'яності роки. Ці іграшки дарували на день народження, 8 березня і 23 лютого, їх збирали і обмінювали – це був цілий культ. Ще існував такий дивний ритуал - перед тим, як відкрити заповітну пластмасову коробочку, її неодмінно треба було потрясти.

"Ну, постривай"

Офіційно іграшка, в якій вовк ловить яйця, називалася "Електроніка - Гра на екрані", але нам вона більше запам'яталася як "Ну, постривай". Існував не менш популярний аналог, в якому яйця ловив не вовк, а Мікі Маус, і кілька аналогів абсолютно невідомих широкому колу людей - з котом-рибалкою або черепашками. На жаль, іграшка досить часто ламалася - частина зображення на екрані зникала, наприклад, від вовка залишалися тільки руки.

Йо-йо

Перші йо-йо з'явилися на початку 90-тих, але вони були тільки у дуже крутих хлопців - тих, чиї батьки мали можливість виїжджати за кордон, а це тоді було великою рідкістю. Пізніше цю іграшку можна було купити і в наших магазинах або (найпоширеніший варіант) отримати в обмін на 20 кришок з-під коли. Найбільш "навороченими" вважалися йо-йо, які під-час розкрутки світилися і переливалися.

Лазерна указка

"Пульт від кота" - таку назву отримала ця іграшка в народі. Кішки і собаки ганялися за променем світла, який направляв на них господар указки, і це навіть приносило їм певне задоволення. Але ці указки використовували не тільки для того, щоб розважати домашніх тварин, а й для інших непотрібних цілей. Наприклад, їх направляли на шкільну дошку, лякали світлом перехожих або використовували в якості брелоків. Загалом, досить дивна іграшка, але тоді вона була дуже популярна.

Тетріс

Навряд чи комусь потрібно пояснювати, що таке тетріс, всі й так чудово знають, що це за гра. Багато хто грає в неї досі, але, як правило, на смартфонах. А ось у нашому дитинстві тетрісом називалася не лише сама гра, але й той дивайс, за допомогою якого в неї грали. Падаючі кубики і зникаючі ряди якимось чином зачаровують людей, тому від тетрису так важко відірватися. Існує навіть так званий "синдром тетрісу" - коли після довгої гри людина бачить уві сні падаючі блоки та намагається їх поєднати.

Пружинка-веселка

Велика різнобарвна пружина, яка може розтягуватися, стискуватися, а також вміє сама спускатися сходами. Виявляється, у цієї іграшки була справжня назва - слінкі, а веселкою-пружинкою її ласкаво обізвали в нашій країні. Зараз в Україні не часто у кого можна побачити таку іграшку, а ось у Штатах вона й досі популярна. У 2007 році слінкі була найбажанішим подарунком на Різдво, а канал Discovery визнав пружинку слінкі однією з 10 знакових іграшок ХХ століття.
 

Рації

Перші іграшкові рації з'явилися ще в Союзі, у 90-ті їх замінили китайські. З такою рацією будь-який пересічний школяр тих часів міг відчувати себе справжнім розвідником, співробітником МНС або журналістом, який веде репортаж з гарячої точки.
 

"За кермом"

Для більшості з нас ця іграшка стала першим в житті прототипом реального автомобіля. І якщо спочатку тобі здавалося, що машинка їде просто з неймовірною швидкістю, і ти ніколи не навчишся нею керувати, то через зовсім короткий час ти вже починав відчувати себе справжнім Шумахером. Їздити лише по дорозі ставало вже нудно, і ти виробляв всілякі хитромудрі трюки з заїздами на проїжджу частину. Дивно, що виробники тоді не вигадали більш складні варіанти гри, напевно, вони б розійшлися дуже добре.
 

Тамагочі

Мода на тамагочі виникла раптово, а потім так само несподівано пройшла, але за цей короткий проміжок часу іграшка звела з розуму весь світ. Електронні вихованці ставали для своїх власників центром всесвіту, позбавляючи їх сну та відпочинку. Не знаємо, правда це чи ні, але, подейкують, навіть бували випадки, коли після смерті "вихованця" його господар накладав на себе руки.

Сохранить

Телепрограма