Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

"Хто є хто" у світі спецій. Короткий путівник найпопулярнішими прянощами

"Хто є хто" у світі спецій. Короткий путівник найпопулярнішими прянощами

24 лютого 2020 | 13:16

"- Кохана, що у нас на вечерю?
- Перець.
- Фарширований?
- Мелений"

 Світова кулінарія не була б такою багатою та різноманітною, якби в ній не існувало прянощів. Спеції допомагають зробити страву яскравішою та виразнішою, більш пікантною і гострою. Зрозуміло, їх не можна використовувати як заманеться. Щоб створити ідеальне поєднання, потрібно знати до чого саме підходить та чи інша приправа. Про це - наша сьогоднішня добірка. Після її прочитання ви станете справжнім гуру в світі прянощів і спецій.

ГВОЗДИКА

Пекучий та пікантний смак і аромат цієї пряності не сплутаєш ні з чим. Цікаво, що смаку гвоздиці надає ніжка, а запах йде від капелюшка.

Де використовується: маринади, особливо грибні, солодкі страви та напої (як правило, в поєднанні з корицею).

ЛАВРОВИЙ ЛИСТ

Висушене листя лавру не їдять, але воно надає стравам пряного та пікантного смаку і аромату. Зазвичай його кладуть в їжу за 10 хвилин до готовності, і виймають після того, як страва готова.

Де використовується: супи, соління, маринади, тушковані овочі та м'ясо. У деяких регіонах лавровий лист також кладуть у солодкі страви.

ІМБИР

Сушений і мелений імбир використовується в кулінарії як пряність, а маринований - в якості закуски, як самостійна страва. Сирий корінь імбиру, як правило, подрібнюють та додають до напоїв.

Де використовується: кондитерські вироби, солодкі страви, напої. Якщо додати його до м'яса, то він не лише зробить його ароматнішим, а й більш м'яким.

КАРДАМОН

Смак у кардамону пекучий, пряний, з відтінком лимону. При поєднанні з іншими спеціями він перебиває їхній аромат, тому краще використовувати його самостійно.

Де використовується: кардамон кладуть у каву, випічку та кондитерські вироби. Покращує смак паштетів та ковбас. Деякі кухарі використовують його для консервації овочів і фруктів, а також маринованої риби.

КОРИЦЯ

У кориці теплий, приємний аромат і пряний солодкуватий смак. Як пряність або приправа вона продається у вигляді паличок або в молотом вигляді.

Де використовується: кондитерські вироби, напої, солодкі страви, випічка, каші, фрукти (особливо яблука), консервація.

КУРКУМА

Всім нам добре знайома суміш "карі", так ось компонент, який надає їй характерного запаху та жовтого кольору, - це саме куркума. А ось смак у куркуми слабкий і невиразний, тому самостійно її використовують рідко, як правило, в якості барвника.

Де використовується: будь-які супи, страви з овочів, бобових, рису. Обов'язкова приправа для сочевиці. Надає тісту жовтуватого кольору. Добре поєднується з лимонною випічкою, так як лимон забиває гіркоту куркуми.

МУСКАТНИЙ ГОРІХ

Мускатний горіх має яскраво виражений гострий смак і аромат. Додавати в їжу його потрібно в зовсім малих дозах, адже його передозування може призвести до проблем зі здоров'ям.

Де використовується: Соуси, м'ясні та рибні фарші, випічка, солодощі, гарячі напої, овочеві консервації. Особливо добре поєднується з гарбузом, шпинатом, цибулею, морквою, капустою, картоплею.

ЧОРНИЙ ПЕРЕЦЬ

Прянощі під назвою чорний і білий перець отримують з однієї й тієї ж рослини шляхом різної обробки. Чорний перець виготовляється з незрілих плодів, висушених на сонці. Вживається в їжу як горошком, так і в молотом вигляді. У кулінарії його називають королем прянощів, що цілком закономірно - це найпопулярніша приправа на будь-якій кухні.

Де використовується: практично всі несолодкі страви, за винятком молочних і випічки.

БІЛИЙ ПЕРЕЦЬ

Білий перець - це дозріле насіння чорного перцю. Білий перець має більш тонкий смак, ніж чорний, у нього благородний і сильний аромат, а колір зовсім світлий, через що він і отримав свою назву.

Де використовується: Білий перець застосовується в тих же випадках, що й чорний, якщо ви хочете, щоб смак страви вийшов більш ніжним. Дуже цікаве поєднання чорного та білого перцю.

ЧЕРВОНИЙ ПЕРЕЦЬ

Чилі, паприка, кайєнський перець - все це різновиди плодів гострого стручкового перцю. Зелений стручковий перець - це незрілий червоний. Пряність має сильний пряний аромат і смак від трішечки пряного до пекучого. До речі, якщо ви з'їли щось дуже гостре і в роті у вас "все горить", не варто пити воду, це не допоможе. Для того, щоб загасити гостроту потрібно з'їсти щось солодке чи кисле, або випити молока.

Де використовується: м'ясні, рибні, овочеві страви, соуси, заправки для салатів, бульйони, страви з круп, яєць та макаронних виробів, начинки для піц і пирогів.

РОЗМАРИН

Розмарин росте на морському березі, в бризках піни, тому стародавні греки вважали його рослиною богині кохання Афродіти і вірили, що він приносить щастя. Запах у нього насичений з легким відтінком хвої та лимону.

Де використовується: відмінно поєднується з будь-яким м'ясом - птицею, свининою, бараниною, яловичиною, дичиною. Ідеальна приправа для кролика. Його можна додавати до страв з макаронів, картоплі, піци, соусів, супів і несолодкої випічки. Зовсім не підходить до риби, а також ні в якому разі не можна використовувати його разом з лавровим листом.

ШАФРАН

Одна з найдорожчих прянощів у світі - ціна на нього може досягати 2 тисяч доларів за кілограм. Має сильний аромат, надає стравам гіркуватого пряного присмаку та красивого жовтого кольору. Не рекомендується змішувати його з іншими спеціями, адже багатий та насичений смак шафрану самодостатній і перебиває інші аромати.

Де використовується: плов та інші страви з рису - різотто, паелья, вироби з тіста, напої.

БАЗИЛІК (РЕГАН)

Базилік часто називають царською приправою, це друга за популярністю пряність після перцю. Смак у нього менш гострий, але дуже ароматний, гіркувато-солодкий.

Де використовується: як і перець, його можна додавати майже до будь-яких несолодких страв, окрім, мабуть, курки та риби. А найкраще базилік поєднується зі свининою і томатами.

КОРІАНДР

Насіння коріандру в кулінарії використовуються як спецію, а зелень цієї рослини відома нам як кінза. Смак і аромат у коріандру пекучий та пікантний, злегка солодкуватий.

Де використовується: м'ясні та рибні страви, соління, маринади, ковбаси, супи. У деяких країнах його додають до лікерів та пива, а в Італії з нього готують один з різновидів соусу песто.

МАЙОРАН

Смак майорану пряний, злегка солодкуватий, помірної гостроти та гіркуватий.

Де використовується: його додають до салатів, супів, страв з м'яса, риби, овочів і грибів. Добре підкреслює смак дичини та потрухів. Додає пікантності маринованим овочам.

КМИН

Пекучий смак і пряний аромат кмину не схожий ні на який інший. Нам добре знайома ця пряність як добавка до деяких видів житнього хліба, але цим його використання не обмежується.

Де використовується: випічка, смажене м'ясо жирних сортів, деякі сири. Оригінального смаку надає кмин стравам з капусти та картоплі, овочевим супам.

ЕСТРАГОН (ТАРХУН)

Аромат у цієї рослини пряний і трохи нагадує чорний перець, смак - гіркуватий і терпкий, чимось схожий на аніс. У кулінарії використовують як свіже, так і висушене та подрібнене листя естрагону.

Де використовується: соління та консервації, страви з рису, вареної риби, майонези, смажена дичина, баранина, різні напої. У нашій країні всім добре знайомий напій "Тархун", для ароматизації якого використовують естрагон.

ОРЕГАНО

Смак у цієї приправи пряний з ледь відчутною гіркотою, він чимось схожий на майоран, але ніжніший та приємніший.

Де використовується: страви з м'яса, риби, рису, макаронні вироби, салати, супи, соуси, в'ялені помідори. В Італії цю спецію додають практично до всіх несолодких страв. Добре поєднується з базиліком, чорним перцем, естрагоном.

Телепрограма