Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

7 найкращих книг для молодих батьків

7 найкращих книг для молодих батьків

2 квітня 2020 | 10:47

"Не виховуйте дітей, все одно вони будуть схожі на вас. Виховуйте себе"
Англійська приказка

Вам не здається, що такий предмет як "Виховання дитини" вже давно слід ввести у навчальну програму в школах та інститутах? Чомусь там нас вчать чого завгодно, тільки не того, що нам необхідно в реальному житті. Виникає парадоксальна ситуація, коли 90 відсотків молодих батьків не мають ні найменшого поняття про те, що робити з дитиною. На щастя для нас з вами, є люди, які не тільки чудово розуміються на тому, як треба виховувати дітей і доглядати за ними, але й знайшли час і бажання поділитися своїми знаннями. У нашій сьогоднішній добірці - книги, які допоможуть вам стати найкращими у світі батьками.

1. "Як любити дитину" Януш Корчак
"Судити про дитину за двома полярно протилежним типам дітей - все одно, що на підставі властивостей окропу та льоду говорити про воду. У шкалі сто градусів, де на ній місце нашої дитини?"
Януш Корчак - видатний польський педагог, письменник і лікар. Свою головну книгу - "Як любити дитину" - Корчак написав у роки Першої світової війни, коли служив у польовому госпіталі. Слухати голос свого серця, любити дитину, ставитися до неї як до самостійної особистості та допомагати розвинути якості, закладені у ній природою, - ось основні ідеї виховання, яких навчає нас праця цієї надзвичайної людини.

2. "Після трьох уже пізно" Масару Ібукі
"Коли ви прийдете додому, поставте перед собою своїх дітей і вдивіться в їхні обличчя, ви прочитаєте всю історію своїх подружніх стосунків."
П'ятдесят років тому книга Масару Ібукі абсолютно перевернула традиційні уявлення про виховання дітей, і стала настільки популярною у всьому світі, що довгий час її навіть називали "Книгою століття". Автор вважає, що протягом перших трьох років життя у дитини найвищий потенціал до навчання, а головне завдання батьків - не спізнитися.
Цікаво, що автор книги - не психолог і не письменник за професією. Він - інженер-електротехнік, до того ж дуже успішний, і не менш успішний підприємець. Напевно, у вас вдома є щось з техніки Sony? Так от Масуру Ібуки - один із засновників цієї компанії. І це ще раз доводить, що талановита людина талановита в усьому.

3. "Французькі діти не плюються їжею. Секрети виховання з Парижа" Памела Друкерман
"Мене вражає універсальна переконаність французів у тому, що навіть хороші матері не повинні прислужувати своїм дітям, і що немає причин побиватися через дитячі примхи."
Автор книги - американська журналістка, яка переїхала жити до Парижу та народила там доньку. Як і всі маленькі діти, дівчинка зробила життя своїх батьків більш клопітним, проте, спостерігаючи за французькими дітьми, Памела помітила, що вони ведуть себе набагато спокійніше. Резонно припустивши, що справа тут у французькому підході до виховання, Друкерман вирішила детально вивчити його. Застосувавши свої спостереження на практиці, Друкерман побачила, що результати настільки вражаючі, що вона просто зобов'язана поділитися ними з іншими людьми.

4. "Спілкуватися з дитиною. Як?" Юлія Гіппенрейтер
"Будь-яке серйозне порушення поведінки підлітка - це сигнал про допомогу. Своєю поведінкою він говорить нам: «Мені погано! Допоможіть мені!"
Перша книга в нашому рейтингу, написана професійним психологом. Юлія Борисівна Гіппенрейтер - професор психології і визнаний авторитет у науковому світі.
Книга Гіппенрейтер допомагає відповісти на одвічне питання, як же все-таки побудувати з дитиною такі стосунки, у яких було б добре і вам, і їй. Автор не обіцяє швидких результатів, адже виростити з дитини особистість, навчитися розуміти і поважати її - це наполеглива і довга праця. Але якщо ви готові витратити трохи більше енергії та проявити трохи більше терпіння зараз, то в майбутньому ваш труд повернеться вам з сторицею.

5. "Здоров'я дитини і здоровий глузд її родичів" Євген Комаровський
"Готові не спати? Місяцями підтримувати проблему, вирішення якої потребує максимум два-три дні? Це вже інша хвороба. Мазохізм називається. Педіатри таке не лікують..."
Безумовно, виховання дитини і становлення її особистості - це дуже важливо. Але також важливе і її фізичне здоров'я. Доктор Комаровський не потребує додаткових рекомендаціях. Це перша людина, яка у простій та доступній формі розповіла нашим співвітчизникам, як готуватися до появи дитини і правильно доглядати за нею, зберігши при цьому нерви і здоров'я її батьків. До того ж, пише Комаровський про це настільки цікаво, що його книги читають не лише майбутні мами і тата, а й люди, які ще навіть не збираються заводити дітей.

6. "Ваша дитина від народження і до десяти років" Вільям і Марта Сірс
"Буде розумно, якщо дитина засвоїть, що сонце світить не лише для неї."
Педіатр з тридцятирічним стажем Вільям Сірс і його дружина Марта створили класичний підручник, який ось уже багато років є настільною книгою для багатьох молодих батьків. Маючи вісьмох дітей, один з яких народився з синдромом Дауна, Сірси не з чуток знають тему, про яку пишуть. В ненав'язливій формі автори висвітлюють безліч питань, пов'язаних з доглядом за дітьми та їхнім вихованням. А головна ідея книги, мабуть, полягає у тому, що в першу чергу дитину потрібно любити і приймати такою, яка вона є, а не такою, якою хочемо бачити її ми.

7. "Якщо з дитиною важко" Людмила Петрановська
"Якщо ми вчимо дітей не брехати, а самі брешемо, вимагаємо не курити, а самі куримо, кажемо не ображати маленьких і слабких, а самі дитини лупимо, не варто мати ілюзій щодо результату. На цю тему є хороший афоризм: "Не треба виховувати дітей. Виховуйте себе, а діти самі вас скопіюють."
Людмила Петрановська - практикуючий психолог, і цінність її книг, в першу чергу, в тому, що вони засновані як на практичних спостереженнях, так і на сучасних знаннях у галузі дитячої психології. Як практик, Петрановська розуміє, що з будь-якою дитиною виникають ті чи інші труднощі, і вчить ставитися до них не як до проблеми, а як до інструменту, який дає можливість краще зрозуміти вашого нащадка.

Телепрограма