Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

5 страв французької кухні, які ви легко приготуєте вдома

5 страв французької кухні, які ви легко приготуєте вдома

2 вересня 2020 | 13:20

Коли ми чуємо "французька кухня", в голові одразу ж виникає думка про якусь вишукану і неймовірно складну їжу, приготування якої вимагає особливого мистецтва і копіткої роботи. Однак, багато традиційних страв французької кухні зможе приготувати будь-яка господиня. У всякому разі, рецептів з нашої сьогоднішньої добір це точно не стосується.
 

ЦИБУЛЕВИЙ СУП
 

3 цибулини
1 буханка французького домашнього хліба
3 ст. ложки оливкової олії або топленого масло
4 склянки бульйону
20 г твердого сиру (чедер, грюйер, пармезан)

1. Хліб нарізати скибочками, покласти на деко, скропити олією і поставити в розігріту духовку на 15-20 хвилин.
2. Влити гарячий бульйон в керамічну або глиняну каструльку, додати дрібно нарізану цибулю, зверху викласти підсмажені скибочки хліба, посипати тертим сиром, скропити олією.
3. Запікати в духовці 30 хвилин при температурі 180 градусів. Сирна скоринка повинна підрум'янитися.
4. Налити у тарілки, простеживши, щоб кожному дісталося трохи сирної скоринки.
 

КАСУЛЕ - РАГУ З М'ЯСА ТА БІЛОЇ КВАСОЛІ
 

250 г баранячої або свинячої лопатки
500 г свинячих реберець
200 г сала
100 г свинячої шкіри
300 г копчених ковбасок
2 склянки білої квасолі
1 морква
2 цибулини
3 зубчики часнику
2 ст. ложки томатної пасти
Сіль, спеції (гвоздика, лавровий лист, петрушка, чебрець, чорний перець)

1. Квасолю замочити на ніч у холодній воді.
2. Свинячу шкіру скрутити в рулет і перев'язати мотузкою. Моркву, цибулю та часник очистити, в цибулину встромити бутони гвоздики. Свиняче сало нарізати маленькими шматочками.
3. Квасолю промити, покласти у велику каструлю, додати половину сала, свинячу шкіру, моркву, цибулину з гвоздикою, 2 зубчики часнику, лавровий лист, петрушку та чебрець. Влити 1 л води, довести до кипіння. Зменшити вогонь і варити під кришкою 1,5 години. У самому кінці додати сіль.
4. Реберця розрізати по одному, м'ясо нарізати великими шматками. Сало, що залишилося, обсмажити на сковороді до шкварок. Додати м'ясо, реберця і смажити, помішуючи, 5 хвилин. Посолити, поперчити і перекласти шумівкою на блюдо.
5. Обсмажити в тій же сковороді подрібнені цибулю і зубчик часнику, помішуючи, 5 хвилин. Повернути м'ясо і готувати під кришкою на невеликому вогні 1 годину. Час-від-часу додавати невелику кількість води. За 10 хвилин до закінчення додати томатну пасту і перемішати.
6. Дістати з каструлі з квасолею овочі, зелень і свинячу шкіру. Шкіру нарізати кружальцями, знявши мотузку, і повернути до каструлі. Додати м'ясо і реберця разом з соусом, а також нарізані ковбаски. Перемішати і готувати на невеликому вогні ще годину.
 

КОК-О-ВЕН – КУРЧА У ВИНІ

Класичний кок-о-вен готується з півня. Але, так як у наш час півня дістати непросто, навіть у найбільш елітних і знаменитих ресторанах його зараз часто замінюють куркою.

1 цілий півень або курка (не окремі частини!)
1 пляшка червоного сухого вина
500 г стебел селери
5 цибулин
5 морквин
5 зубчиків часнику
Чебрець, розмарин - кілька гілочок
Сіль, перець за смаком
50 г вершкового масла
Оливкова олія

1. Моркву, цибулю та селеру очистити і покласти на деко. Цибулю розрізати навпіл. Скропити оливковою олією і запікати в духовці 15 хвилин при температурі 180 градусів.
2. Півня розрізати на 4 частини.
3. У глибокій каструлі з товстим дном розтопити вершкове масло, додати трохи оливкової олії. Обсмажити шматки півня до появи рум'яної скоринки.
4. Покласти зверху запечені овочі. Посолити, поперчити, додати чебрець, розмарин і роздавлений, але не очищений, часник. Залити вином, накрити кришкою і тушкувати на середньому вогні 30 хвилин.
5. Зняти каструлю з вогню і поставити у розігріту до 100 градусів духовку, де запікати ще 40 хвилин.
6. Готові птицю та овочі обережно вийняти з каструлі та покласти на блюдо. Соус процідити і подавати окремо.

КІШ ЛОРЕН

1 склянка борошна
100 г вершкового масла
4 яйця
100 г відвареного курячого філе
100 г зеленого горошку
100 г солодкого перцю
1 морква
1 цибулина
300 г сметани
100 г твердого сиру

1. Вершкове масло порубати ножем, додати борошно і 1 яйце. Вимісити тісто, зробити з нього кулю, загорнути в целофан і покласти в холодильник на годину.
2. Тісто розкачати в пласт товщиною, приблизно, 5 см і покласти на змащену маслом форму, сформувати руками бортики. Випікати в духовці 10-12 хвилин при температурі 180 градусів. Тісто має стати світло-золотавим.
3. Дрібно нарізати цибулю, моркву та перець - соломкою. Спасерувати на вершковому маслі цибулю й моркву, додати перець і горошок, тушкувати ще кілька хвилин.
4. М'ясо нарізати кубиками й обсмажити.
5. Змішати в мисці овочі, м'ясо, додати яйця, які залишилися, тертий сир і сметану, посолити і перемішати.
6. Покласти начинку в заздалегідь випечену форму, поставити в духовку на нижню решітку. Випікати 30-40 хвилин при температурі 180 градусів.

ЯБЛУЧНИЙ ТАРТ

50 г вершкового масла
4 яблука
200 г цукру
200 г сметани
150 г борошна
2 яйця
5 г розпушувача
Сіль за смаком

1. Яблука очистити, видалити серцевину, розрізати на 4 частини.
2. У великій сковороді розтопити масло, додати 150 г цукру, 1 ст. ложку води.
3. Покласти на сковороду яблука, постійно помішуючи, карамелізувати їх до золотистого кольору (приблизно 10-15 хвилин).
4. Змішати в мисці борошно, яйця, цукор, що залишився, сметану, розпушувач і сіль, перемішати до однорідного стану міксером.
5. Форму для запікання змастити маслом, посипати сухарями. Покласти яблука і зверху влити тісто.
6. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 30 хвилин. Готовність тіста перевірити зубочисткою.

Телепрограма