Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

Найпопулярніший фастфуд з усього світу

Найпопулярніший фастфуд з усього світу

2 квітня 2021 | 13:10

Перший в світі ресторан швидкого харчування був відкритий компанією White Castle у 1921 році в американському штаті Канзас. 5 центів - такою була вартість гамбургера у цьому закладі. З тих пір пройшло майже сто років і зараз фастфуди - невід'ємна частина нашого життя. А деякі страви для швидкого перекусу стали майже легендарними. Про них - наша сьогоднішня добірка.

ГАМБУРГЕР (БУРГЕР)

Точно невідомо, хто і коли винайшов перший гамбургер, але офіційно днем його народження вважають 28 липня 1970 року, коли американець Луї Лассен запатентував закритий бутерброд з двох булочок, рубленої м'ясної котлети, овочей, соусу та листя салату. Зараз головним постачальником гамбургерів у світі є компанія "Макдональдс". Їхній фірмовий бургер "Біг-Мак" навіть використовується в економіці як показник індексу вартості життя в різних країнах, адже він дуже популярний і складається з усіх основних продуктів сільського господарства.

ПІЦА

Якщо якась їжа і може змагатися за популярністю з бургером, то це піца. Італійська кухня подарувала світові багато чудових страв, але, як не крути, піца - найбільш знакова. До речі, в США кожен шостий заклад громадського харчування - це піцерія, а жовтень офіційно вважається національним місяцем піци.

ХОТ-ДОГ

Хот-доги популярні в усьому світі, але особливою їх люблять у Штатах. Там навіть існує неофіційне свято День хот-догу, яке відзначається 23 липня. За статистикою кожен американець з'їдає за рік 60 «гарячих собак». До речі, в Нью-Йорку немає жодного місця, де можна з'їсти хот-дог за столиком, за традицією його потрібно їсти лише стоячи. Єдиний виняток з цього правила - бейсбольний стадіон.

КАРТОПЛЯ ФРІ

Мешканці Бельгії стверджують, що саме вони вигадали смажену у фритюрі картоплю, а французи просто її у них вкрали. Навряд чи зараз можна з'ясувати, як все було насправді, але факт залишається фактом: картопля фрі - один найпопулярніших продуктів фастфуду і в Бельгії, і у Франції, і у всіх інших країнах світу.

СЕНДВІЧ

Своєю назвою цей легендарний бутерброд зобов'язаний графу Сендвічському. Він був завзятим картярем і не хотів відриватися від гри навіть під-час їжі, тому обідав просто за картярним столом. А щоб його світлість не бруднила руки, скибочку яловичини клали між двома шматочками хлібу. Існує французький варіант сендвіча, який називається крок-месьє, і італійський - паніні.

ШАУРМА

Ця арабська страва з легкої руки вихідців з Близького Сходу, швидко поширилася Європою. Наприклад, у Німеччині шаурма вважається найпопулярнішим фастфудом, та й в нашій країні у неї дуже багато шанувальників. У різних країнах і навіть містах однієї країни шаурму можуть називати по-різному - шаверма, дьонер, кебаб, піта.

КИТАЙСЬКА ЛОКШИНА В КОРОБОЧКАХ

Виявляється, розкладати китайську національну страву в коробочки і продавати її на винос вигадали зовсім не в Китаї, а в Америці. Після Другої Світової Війни ресторанчики китайської кухні стали дуже популярні в США, при цьому багато відвідувачів хотіли забрати їжу з собою додому. Ось власники закладів і створили картонні коробочки. Спочатку вони виглядали дещо інакше, але з часом трансформувалися в добре знайому нам форму.

КУРКА В ПАНІРОВЦІ

Смажені шматочки курки в хрусткій паніровці - це фірмова страва мережі ресторанів швидкого харчування Kentucky Fried Chicken. Склад паніровки, яку винайшли засновником компанії Харланда Сандерса, зберігається у найсуворішому секреті. Відомо лише, що до нього входять 11 трав і спецій.

СУШІ ТА РОЛИ

Ці традиційні страви японської кухні набули широкого поширення у світі в 80-х роках минулого століття, а через десятиліття з'явилися і в нашій країні. Зараз найпопулярніші роли - це "каліфорнія" та "філадельфія". Їх вигадав шеф-кухар одного американського ресторану спеціально для тих, хто не любить водорості норі.

ФІШ-ЕНД-ЧІПС

Ця страва практично невідома в нашій країні, проте, у Великобританії вона не менш поширена, ніж у нас бургери чи шаурма. Обсмажені у фритюрі скибочки риби з картоплею фрі вже більше ста років є національною стравою цієї країни. У минулі часи фіш-енд-чіпс було прийнято подавати загорнутим у вчорашній номер бульварної газети.

БУРІТО

Мексиканський буріто дуже нагадує арабську шаурму. Це також коржик, у який загортають найрізноманітнішу начинку, зрозуміло, з урахуванням особливостей національної кухні. У буріто кладуть квасолю, авокадо, соус сальса і навіть тушковану м'якоть кактуса.

ФАЛАФЕЛЬ

Фалафель - смажені у фритюрі кульки з подрібнених бобів або квасолі з різними прянощами. Це одна з найстаріших страв на землі, яка була відома ще в Стародавньому Єгипті. Мабуть, секрет її приготування забрав з собою Мойсей, адже зараз у Ізраїлі вона набагато популярніша, ніж в Єгипті, і навіть вважається національним символом цієї країни. В останні роки дуже поширеним фастфудом стає вегетаріанська шаурма - піта з начинкою з фалафелю та овочів.

ТАКО

Виникненням цієї страви ми зобов'язані мексиканським індіанцям. Зігнутий навпіл кукурудзяний корж з начинкою був їхньою традиційною їжею ще до появи на американському континенті європейців. Найбільший виробник тако на світовому ринку - мережа ресторанів Taco Bell.

СПРІНГ-РОЛИ

Якщо говорити простіше, то спрінг-роли - це млинчики з начинкою, тільки загорнуті у рисовий папір. У Китаї цю страву готують на святі, яке знаменує собою початок весни, звідси і назва - весняні роли.

Телепрограма