Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

Все найцікавіше про Великдень. Історія, символи, незвичайні факти

Все найцікавіше про Великдень. Історія, символи, незвичайні факти

30 квітня 2021 | 14:17

Для всіх християн у світі Великдень - головне свято року. В його основі лежить біблійна історія чудесного воскресіння Ісуса, який був розп'ятий на хресті. Свято широко святкується в усьому світі, і, звичайно ж, з ним пов'язано безліч легенд, історій, символів, незвичайних фактів, про які, можливо, багато хто навіть не здогадується. Гадаємо, що, прочитавши нашу сьогоднішню добірку, ви дізнаєтеся для себе багато нового та цікавого про це світле свято.

1. Найголовніше питання, яке стосується Великодня - чому його святкують у різні дні року? Здавалося б, воскресіння Ісуса Христа сталося в якийсь певний день року, чому б не відзначати цю подію саме в цей день? Але справа в тому, що дві тисячі років тому іудеї вели літочислення за місячним календарем. Тому богослови порадилися і вирішили, що святкування Пасхи також потрібно прив'язати до днів Місяця. Великдень святкують у першу неділю після першого весняного повного місяця. А першим весняним повним місяцем вважається перший повний місяць після весняного рівнодення. Крім того, якщо ця подія припадає на п'ятницю, суботу або неділю, то Великдень переноситься на наступний тиждень. Загалом, враховуючи складність всіх цих розрахунків, не дивно, що дати святкування Великодня варіюються у діапазоні з кінця березня до початку травня.

2. Фарбовані яйця - один з головних символів Великодня. З цим звичаєм пов'язана цікава легенда. Коли Ісус воскрес, Марія Магдалина прийшла до імператора Тиберія, щоб повідомити дивовижну новину і піднесла йому в подарунок яйце як символ воскресіння. Тиберій сприйняв цю звістку більш ніж скептично, зауваживши, що воскресіння з мертвих настільки ж неможливе, як і біле куряче яйце, яке раптом стало червоним. Як тільки він вимовив ці слова, яйце одразу стало яскраво-пурпурного відтінку. Зараз прийнято фарбувати яйця в різні кольори, але традиційний колір пасхального яйця - червоний.

3. Спочатку в Західній Європі було не прийнято пригощати великодніми яйцям всіх підряд. У ті далекі часи заможні європейці дарували їх своїм слугам. Також яйцями обмінювалися закохані на знак свого кохання.

4. Найдорожчі та найвідоміші пасхальні яйця - це, звичайно ж, яйця Фаберже. У 1885 році російський імператор Олександр III захотів зробити незвичайний подарунок до свята своїй дружині. "Кого здивуєш звичайними фарбованими яйцями? Тут потрібен подарунок більш значущий", - приблизно так подумав правитель і звернувся до ювелірів з проханням виготовити для нього яйця, які стали б справжнім витвором мистецтва. І майстри створили золоте яйце, вкрите білою емаллю, всередині якого знаходилася маленька золота курочка. Імператриці дуже сподобався подарунок чоловіка, і Олександр дав доручення фірмі Фаберже щороку виготовляти нове унікальне яйце в якості подарунка імператриці. Цю традицію зберіг і син Олександра III - імператор Микола II. Тільки він уже замовляв по два яйця - для своєї матері і для дружини.

5. Титул найбільшого пасхального яйця належить творінню рук аргентинських кондитерів з міста Сан Карлос де Барілоче. Для створення яйця заввишки 8,5 метрів і діаметром 5,5 метрів знадобилося два тижні роботи і чотири тисячі кілограмів шоколаду! Де воно зараз, запитаєте ви? А ніде. Яйце продемонстрували публіці на центральній площі міста, представники Гіннеса зафіксували рекорд, а потім його розламали на шматочки і розділили між усіма присутніми.

6. А ось найбільшу паску спекли не де-небудь, а саме в нашій країні. Сталося це на Великдень у 2011 році в селищі Ялта Першотравневого району Донецької області. Важила паска більше двох тонн, а у висоту досягала двох з половиною метрів. Загалом, була розміром з невелику кімнату. Така ось гігантська вийшла пасочка, якою також змогли поласувати усі бажаючі.

7. Ті з вас, хто дивився мультфільм "Вартові легенд", напевно пам'ятають такого персонажа як Великодній кролик. На Заході Великодній кролик, або як його ще називають заєць, є одним з головних символів цього свята. Фігурки зайців, а також листівки з їхнім зображенням продаються всюди у Західній Європі та Північній Америці. Але особливо цей чарівний вухастик популярний у Німеччині. У свій час в Мюнхені навіть існував музей Великоднього зайця.

8. Великдень – неймовірно прибуткове свято. Одні тільки американці витрачають дев'ять мільярдів доларів на рік на подарунки та великодні частування. З них 60 мільйонів доларів витрачається на покупку великодніх зайців.

9. З Великоднем завжди було пов'язано безліч цікавих прикмет, до того ж не тільки у праведних християн, а й у тих, хто серйозно порушує Божі заповіді. Наприклад, у злодіїв була прикмета: якщо під час великодньої служби у церкві вкрасти щось у прихожан і не бути спійманим за руку - весь рік можеш сміливо красти, тебе не спіймають. А от щоб почало таланити у грі, гравці в карти вважали, що, вирушаючи до церкви на Великдень, потрібно покласти у чобіт монетку.

10. Якби ми жили на початку нашого тисячоліття, то могли б святкувати Великдень щотижня. У 1 столітті нашої ери кожна п'ятниця була днем скорботи за Ісусом Христом, а щонеділі - днем радості в честь його воскресіння.

Сподіваємося, що, прочитавши нашу добірку, ви відкрили для себе щось нове та цікаве про це дивовижне свято. Бажаємо вам миру та злагоди, дорогі читачі! Щасливої Пасхи!

Телепрограма