Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

10 книг-антидепресантів, які лікують душу

10 книг-антидепресантів, які лікують душу

3 листопада 2021 | 16:02

"Книги, насправді, не вчать тебе нічому новому.
Книги просто допомагають тобі побачити те, що вже є всередині тебе.
Це і є просвітлення"
(
с) Робін Шарма

Книги мають дивовижну властивість допомагати в таких ситуаціях, у яких безсилі навіть ліки. Часом, тільки вони можуть повернути радість до життя і віру в те, що рано чи пізно все буде добре. Сьогодні ми публікуємо нашу добірку книг-антидепресантів.

1. "Щоденник Бріджит Джонс" - Хелен Філдінг
"Вам, як на мене, подобається виставляти мене круглою дурепою кожного разу, коли ми зустрічаємося. Ваші старання марні - я і так відчуваю себе ідіоткою майже постійно. І з вами, і без вас"

Бріджит скоро тридцять, у неї немає серйозних стосунків, вона не в захваті від своєї роботи, не веде здоровий спосіб життя і не дуже задоволена собою. Перед Новим роком Бріджит вирішує, що настав час кардинально змінити життя на краще - почати правильно харчуватися, менше пити, перестати купувати непотрібні речі, зайнятися спортом, а головне - завести стосунки з гідним чоловіком. Наміри мають велику силу і у нашої героїні з'являються одразу два кандидати на роль прекрасного принца.
 

2. "Ти вмієш зберігати секрети?" - Софі Кінселла
"Чоловіки і жінки - не вороги. Чоловіки і жінки - споріднені душі, які шукають і знаходять один одного. І якби з самого початку вони були чесні та відверті, то одразу б це зрозуміли. Усім було б слід з самого початку ділитися секретами"

Всі знають про такий феномен як ефект супутника. У той момент, коли літак, в якому летить Емма, потрапляє в зону турбулентності, їй здається, що життя її висить на волосині і в неї з'являється нестримне бажання вимовитися. Нічого не приховуючи, вона розповідає всі свої секрети людині, яка сидить поруч з нею. От тільки через деякий час виявляється, що Емма сильно помилялася, вирішивши, що бачить свого супутника перший і останній раз у житті.

3. "Поки я жива" - Дженні Даунхем
"Якщо я не буду слухати, то не дізнаюся, що скаже лікар, і тоді, можливо, це не збудеться..."

16-річна Тесса смертельно хвора. Тому вона вирішує скласти список з десяти пунктів - того, що хоче зробити перед смертю. На перший погляд, її бажання абсолютно примітивні, а сама героїня може здатися нерозсудливою та егоїстичною. Але життя вносить свої корективи і подає уроки, які змінюють наше уявлення про навколишній світ і нас самих. Тесса, яка починає виконувати перший пункт свого списку, сильно відрізняється від тієї Теси, яку ми бачимо в кінці книги. Цінуйте те, що маєте сьогодні, адже завтра може і не бути, любіть тих, хто поруч, пам'ятайте, що не все те золото, що блищить, і не все є таким, яким здається на перший погляд, - ось коротко те, про що пише Дженні Даунхем.

4. "Поліанна" - Елінор Портер
"Коли шукаєш, з чого б порадіти, про все інше якось менше думаєш"

Альберт Ейнштейн якось сказав, що існують два способи прожити своє життя. Перший - так, ніби ніяких чудес не буває. Другий - так, ніби все на світі є дивом. Дівчинка Поліанна обрала для себе другий спосіб. І що найдивовижніше - завдяки їй змінюється життя цілого містечка.

5. "Перехрестя" - Володимир Чеповий
"У житті потрібно виконати лише три завдання: навчитися самому бути щасливим, народити дітей і навчити їх мистецтву бути щасливими"

Кожну людину життя постійно ставить перед вибором - як вчинити, в який бік звернути, яку дорогу обрати? Нам так часто доводиться обирати, що іноді у цій метушні, ми не встигаємо помітити, що деякі з цих "перехресть" стають для нас доленосними. Головному герою Климу, випадає шанс зрозуміти, в які моменти життя, він звернув не туди. А от чи буде у нього шанс все змінити?

6. "Квіти для місіс Харріс" - Пол Гелліко
"Адже коли чогось захочеш по-справжньому, завжди що-небудь складеться. Ну, ясна річ, потрібно і трішечки везіння"

Місіс Харріс, проста англійська прибиральниця, наштовхується в шафі своєї клієнтки на сукню від Діора і розуміє, що ніколи в житті не бачила нічого красивішого. Прихопивши всі свої заощадження, вона вирушає до Парижу, щоб замовити таку ж сукню. Але тут з'ясовується, що пошити сукню у Діора не так вже й легко. Проте, світ не без добрих людей - у героїні з'являються нові друзі, які дуже хочуть їй допомогти. А сама місіс Харріс володіє достатньою мудрістю і життєвим досвідом, щоб зробити щасливішими інших.

7. "Ожинове вино" - Джоан Харріс
"Іноді це відбувається випадково. Після довгих років очікування - правильного порядку планет, доленосної зустрічі, раптового натхнення - потрібні обставини виникають самі собою, крадькома, без фанфар та попередження. Джей вважає це долею. Джо називав це чарами. Але іноді це лише одна мить, щось в повітрі, один рух - і те, що роками лежало мертвим вантажем, змінюється раптово і безповоротно"

Джей Макінтош - англійський письменник, який колись написав одну по-справжньому гарну книгу. У його житті, здавалося б, немає нічого незвичайного, окрім, хіба що, шести пляшок дешевого саморобного вина, які колись подарував йому старий друг. Вони припадали пилом в погребі багато років, але варто було Джею одного разу відкоркувати одну з пляшок і спробувати вино, з ним почали відбуватися неймовірні речі. Виявилося, що вино пробуджує спогади, народжує дивні образи, викликає незвичайні думки і штовхає на найбільш, здавалося б, нерозважливі вчинки. Але, зрештою, можливо все це необхідно, щоб знайти шлях до себе?

8. "Правила виноробів" - Джон Ірвінг
"- Ще важче, коли хочеш когось захистити і не можеш, - сказав Анджел.
 - У таких випадках треба не захищати, крихітко, а просто любити, - зауважив Уоллі. - Іноді це все, що ми можемо зробити"

Гомер Уеллс виріс в сирітському притулку, тут його дім, його друзі, пацієнти, все його життя. Але одного разу йому випадає шанс вирушити у подорож, і Гомер вирішує ним скористатися. Він відкриє для себе далекі незвідані краї, щоб зрозуміти, твій світ - це не те, що зовні, твій світ - це те, що у тебе всередині.

9. "Я є. Ти є. Він є" - Вікторія Токарєва
"З ванної вийшла Ірочка в піжамі Олега. Вранці вона була така ж красива, як увечері. Навіть красивіша.
Безтурботний чистий лоб, пряме волосся Офелії, промиті молодістю сині очі. Цікаво, якби Офелія переночувала у Гамлета і вранці з'явилася перед його матусею, королевою...
Анна не пам'ятала точно, чому Офелія втопилася.
Це не утопія. Всіх навколо перетопить, а сама сяде пити каву з цигаркою"

Історія, стара, як світ. Є чоловік, і є дві жінки, кожна з яких вважає себе головною в його житті. Одна з них - мати, друга - кохана жінка. Вони могли б відкрито конфліктувати або тихо ненавидіти одна одну все життя і в цьому не було б нічого незвичайного. Але раптово відбувається різкий поворот, і ці дві жінки стають найближчими людьми одна для одної.

10. "Шантарам" - Грегорі Робертс
"Одна з причин, чому ми так прагнемо кохання і так відчайдушно шукаємо його, полягає в тому, що кохання - єдині ліки від самотності, від почуття сорому та смутку"

Ця книга схожа на саму Індію, в якій і розгортаються події. Дуже мало тих, хто залишився до неї байдужий.
Подорож зі злочинцем, який втік із в’язниці та здобув розкаяння під час своєї неймовірної мандрівки; занурення в екзотичну індійську дійсність і той факт, що роман здебільшого автобіографічний, - тільки додає цікавості цій унікальній книзі.
Є люди, яким спокійне життя не написане на роду, і наш герой, мабуть із таких людей. В Індії він також опиняється в епіцентрі подій, потрапляючи в ситуації одна гірша за іншу. Він встигає багато чого отримати, втратити, полюбити і зрозуміти. Здавалося б, які вже тут ліки від депресії? Але якщо вже нашому герою вдається справлятися зі своїми проблемами, чи це не найкращий доказ того, що ми всі здатні це зробити? Важливо пам'ятати - все, що не вбиває, робить нас сильнішими. І справді, труднощі та перешкоди - це саме те, що рухає нас уперед.
До речі, за мотивами книги зараз знімають фільм, продюсером якого є не хто-небудь, а сам Джонні Депп.

Телепрограма