Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

10 кращих напоїв, які поставлять вас на ноги при застуді

10 кращих напоїв, які поставлять вас на ноги при застуді

15 листопада 2021 | 10:23

З настанням холодів, на жаль, як правило, настає і час застудних захворювань.  Сезонні ГРВІ нікуди не никають. А один з найважливіших засобів, який допомагає нам боротися із застудою, - це теплі напої. Рідина сприяє виведенню токсинів і мікробів з організму, запобігає появі сухості в горлі та носі, допомагає слизовим оболонкам залишатися відкритими. Крім того, існують певні відвари та настої, які мають протизапальну і жарознижуючу дію, прискорюючи процес одужання. Про такі чудові напої ми і розповімо сьогодні.
 

1. Теплий чай з лимоном

Як тільки ви відчули, що починаєте хворіти, нанесіть застуді нищівного удару за допомогою великої дози вітаміну С. Половинку лимона наріжте дрібними шматочками і гарненько розітріть з цукром, а потім залийте теплою водою або чаєм, як вам більше подобається. Можна додати в напій трохи меду.
 

2. Відвар з квіток липи

Відвар з квіток липи має жарознижувальну, потогінну, протизапальну та відхаркувальну дію. Тому він дуже корисний при застуді, бронхітах і високій температурі. Сухі квіти липи потрібно залити гарячою водою (90-95 градусів) і дати настоятися протягом півгодини. Відвар можна пити сам по собі, з медом або цукром, додавати в звичайний чорний або зелений чай.
 

3. Чай з малиною

Чай з малиною - найкращі ліки від застуди. Він посилює потовиділення, тим самим, виводячи з організму мікроби і токсини. Пити його потрібно гарячим і бажано перед сном. Готувати такий чай можна з варення або із заморожених ягід малини. Ягоди потрібно розтерти з цукром і залити окропом, а малинове варення просто розмішати в гарячій воді. Головне тут - не жалкувати малини. Випивши чашечку чаю, накрийтеся теплою ковдрою. Чим сильніше ви пропотієте після цього, тим швидше настане одужання.
 

4. Настій шипшини

Шипшина - це найкраще джерело вітаміну С, тому більш корисного продукту для підтримки імунітету та його відновлення просто не існує. Настій з шипшини готують так: 2 ст. ложки сухих ягід потрібно залити 2 склянками гарячої води і дати настоятися протягом декількох годин (можна залишити на ніч). Пити по півсклянки 4 рази на день за 30 хвилин до прийому їжі. А якщо додати в настій ложечку меду, це лише посилить його корисні властивості.
 

5. Журавлиний морс

Журавлина багата вітаміном С, а морси та відвари з неї мають жарознижуючу дію, добре втамовують спрагу і перешкоджають розмноженню бактерій і мікробів. Для приготування морсу ягоди журавлини потрібно вимити і розтерти в мисці з цукром. Сік віджати через марлю в скляний посуд. Те, що залишилося в марлі, перекласти в каструлю, залити водою, довести до кипіння і кип'ятити 3-5 хв. Відвар процідити, додати журавлиний сік, перемішати та остудити.
 

6. Обліпиховий чай

За рахунок великого вмісту вітамінів С і Е обліпиха має тонізуючу дію й допомагає позбутися від застуди. Для приготування чаю потрібно 2 ст. ложки ягід обліпихи розтерти в ступці, додати 1 ч. ложку сухого чорного чаю, залити склянкою окропу і дати настоятися протягом 7-10 хвилин. Додати чайну ложку меду або цукру.
 

7. Морквяний сік з вершками

У моркві міститься багато каротину і вітаміну А, а її вживання в їжу допомагає зміцнити імунітет, запобігає появі авітамінозу, а також підвищує загальну опірність організму хворобам. Вітамін А засвоюється краще разом з жирами, тому в свіжовичавлений морквяний сік рекомендується додати трохи жирних вершків або рослинної олії.
 

8. Ромашковий чай з липою

Ромашка - м'який протизапальний засіб. У поєднанні з липою та медом вона є гарним протизастудним засобом. Для приготування чаю потрібно взяти по 1 ч. ложці квіток ромашки і квіток липи, залити 1 склянкою окропу, настояти 20 хв, процідити. Пити по 1/3 склянки 3 рази на день до прийому їжі. Можна додати мед.

9. Чай з імбиром

Корінь імбиру допомагає підвищити імунітет і зміцнити організм в цілому. Також він має антиоксидантну, протизапальну, заспокійливу та спазмолітичну дію. Для приготування імбирного чаю невеликий шматочок кореня імбиру (1-2 см) потрібно натерти на тертці, залити склянкою окропу і дати настоятися. Розвести чорним або зеленим чаєм, додати 1 ч. ложку меду і 1 ст. ложку лимонного соку.

10. Тепле молоко з медом

Тепле молоко з медом - один з найефективніших лікарських засобів від застуди, кашлю та болю в горлі. Цей простий рецепт добре відомий кожному з нас ще з дитинства, коли нас так лікували мами і бабусі. Крім того, цей напій пом'якшує горло і знімає біль при ковтанні. Потрібно лише звернути увагу, щоб молоко було теплим, але не дуже гарячим, адже при високій температурі мед втрачає свої корисні властивості.

Телепрограма