Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

Коли і як зустрічають Новий рік у 12 різних країнах світу

Коли і як зустрічають Новий рік у 12 різних країнах світу

20 грудня 2021 | 13:54

Кожен народ, кожна країна має свою історію, свої важливі події, свої традиції та правила, за якими місцеві жителі готуються до святкування Нового року.

Сьогодні розповімо, як зустрічають Новий рік у 12 різних країнах і де традиції святкування дуже несхожі на наші.

1. Китай зустрічає Новий рік у лютому


Китайський новий рік – свято весни. Його прихід визначають за фазами Місяця. І щороку присвячений одній із 12 тварин. Вибухи петард, гучні хлопавки, феєрверки - все це відлякує злих духів і приваблює успіх. У будинках прибирають, звільняють місце для щастя. А до великої вечері обов'язково повертаються додому навіть ті, хто працює чи навчається в інших містах.

2. Прихід Нового року в Японії святкують майже цілий місяць


А ось у Японії Новий рік відзначають за григоріанським календарем. Свято починається 25 грудня і триває майже місяць. Японці прикрашають будинки композиціями з бамбука, гілок сливи та ялинки – це символізує достаток, добробут та любов.

Напередодні Нового року японці обов'язково відвідують храми та просять у богів щастя та здоров'я. А в новорічну ніч пригощають один одного рисовими коржами білого та рожевого кольору – ці кольори приносять удачу.

3. Таїланд відзначає Новий рік 13 квітня


Тайський Новий рік Сонгкран знаменує зміну року за давньоіндійським астрологічним календарем та настанням сезону дощів.

Тайці пригощають буддійських ченців святковими стравами. Статуї Будди омивають водою з пелюстками троянд та жасмину. У ці дні складно залишитися сухим - люди з водяних пістолетів, тазиків і шлангів обливають перехожих водою. Мажуть білою глиною й тальком. Це символізує очищення, оновлення та порятунок від негативу, накопиченого за рік.

4. Бірманці також відзначають Новий рік у квітні – у дати, які встановить уряд


Приблизно з 12 по 17 квітня Новий рік настає у Бірмі (М'янмі). Свято називається Тінджан. Чим більше шуму та веселощів - тим краще, адже так можна привернути увагу богів дощу. На вулицях влаштовують справжній потоп, рясно поливаючи перехожих зі шлангів та відер.

5. В Індії Новий рік зустрічають кілька разів на рік


В Індії зустрічають Новий рік частіше, ніж у будь-якій іншій країні світу. Традиційний індійський рік, Гуді-падва, зустрічають у березні. У численних штатах зустрічають Новий рік за традиційними календарями народів, що там проживають.

Одне з найяскравіших свят – Бенгальський Новий рік, Холі. Фестиваль фарб відбувається на початку весни. Першого вечора спалюють опудало богині Холіки, проганяють худобу через вогонь і ходять вугіллям. А потім починаються веселі гуляння, обсипання один одного яскравими фарбами та поливання водою з форбою.

6. Ефіопія зустрічає Новий рік 11 вересня


11 вересня, коли закінчується сезон дощів, в Ефіопії зустрічають Новий рік – Енкутаташ. Ефіопці зводять високі багаття з евкаліпту та ялинок. На головній площі Аддіс-Абеби городяни, що зібралися, спостерігають, в який бік впаде обгоріла вершина головного вогнища. В тому боці цього року і буде найбагатший урожай.

Під час святкування носять традиційний одяг, ходять до церкви та в гості.

Діти у яскравому вбранні роздають вінки з квітів, ходять по сусідах і за грошову винагороду дівчинки співають, а хлопчики малюють картинки.

7. У Саудівській Аравії взагалі немає певної дати настання Нового року


В ісламських країнах, де відлік років йде від Хіджри (часу, коли пророк Мухаммед вивів мусульман із Мекки до Медини), рік настає першого дня місяця мухаррам. Дата настання плаваюча – щороку вона зсувається на 11 днів. Тому певної дати Нового року не існує.

8. В Ізраїлі Новий рік настає восени


Єврейський Новий рік Рош ха-Шана настає у вересні чи жовтні. У це свято прийнято вітати один одного побажанням бути вписаним у «Книгу життя». У період святкування треба їсти яблука з медом, щоб наступний рік був солодким.

Під час служби обов'язково сурмлять у ріг – шофар. Це символізує виклик на Божественний суд і закликає до покаяння. Вважається, що саме на Рош ха-Шана було створено першу людину Адама і сталося вигнання з Раю.

9. В Італії Новий рік зустрічають на вулиці поцілунками


На Новий рік італійці викидають із вікон непотрібний мотлох і старі речі. Вважається, що чим більше мотлоху викинути, тим щасливішим будеш у новому році. Італія відзначає прихід Нового року в ніч на 1 січня. Народ виходить на прикрашені вулиці, що виблискують гірляндами, рух транспорту перекривається, і на площах влаштовуються вистави та феєрверки.

У Римі існує традиція у святкову ніч стрибати з мосту до річки Тібр на щастя. А у Венеції є звичай цілуватися у новорічну ніч.

10. Греція відзначає День святого Василя


1 січня у Греції не лише Новий рік, а й День пам'яті Святого Василя, покровителя малозабезпечених. Основна страва святкового столу - василопіта, пиріг з візерунками із тіста, ягід та горіхів. Усередині запікається монетка на щастя - кому випаде шматочок пирога з монеткою, той буде найщасливішим у новому році. За переказами, саме так святий Василь роздав своє майно біднякам.

Грецькі діти чекають на Новий рік подарунків від святого Василя, а не від Санта-Клауса чи діда Мороза. Діти залишають на ніч черевики біля каміна, щоб на ранок знайти у них приємні сюрпризи.

11. У Шотландії ніч з 31 жовтня на 1 листопада вважається початком нового року


Самайн - це стародавнє кельтське свято на честь закінчення збору врожаю та початку нового року. Коли було прийнято християнство, Самайн став Днем усіх святих, а попередня ніч – Хеллоуїном.

Вогонь, свічки та багаття – обов'язковий атрибут свята. Між вогнищами проганяють худобу і через вогонь стрибають люди. Це стародавній ритуал очищення вогнем. У кельтських народів, у Шотландії, Ірландії та на острові Мен ніч з 31 жовтня на 1 листопада і зараз вважається початком нового року.

12. У Великій Британії є місця, де святкують Новий рік за старим стилем – 14 січня

У Пембрукширі, в долині Гваун, є невелике село з вузькими вуличками та впертими жителями. Вся Великобританія вже давно перейшла на григоріанський календар, але жителі цього села продовжують зустрічати Новий рік за старим стилем, наслідуючи традиції, що склалися ще до 1752 року.

Телепрограма