Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Публікації

Ліка Ніфонтова та Володимир Машков: дві самотності зустрілися на "Ліквідації"
Ліка Ніфонтова та Володимир Машков: дві самотності зустрілися на "Ліквідації"
7 вересня 2008 | 16:38

З 15 вересня дивіться культовий серіал "Ліквідація" на К1!

Двоє самотніх людей Давід (Машков)  та Нора (Ніфонтова) знайшли одне одного у метушливій Одесі. Одна з найтаємничіших та найнеоднозначніших героїнь детектива "Ліквідація" відповіла на питання "КП".

"Я хотіла грати іншу роль"

- Ліка, спочатку трохи про вашу героїню.

- Моя Нора - молода жінка, яка опинилася в Одесі, а потім стала дівчиною головного героя картини. Треба підкреслити, що ми з Поліною Агурєєвою, Ксенією Рапопорт та Діаною Малою створюємо у картині любовні лінії, наші ролі допомагають зробити чоловічі образи більш виразними. Кохання у "Ліквідації" є тим маслом, яким не можна зіпсувати кашу. Завдяки цьому фільм стає цікавим для широкої аудиторії.  Але взагалі я бажала втілити зовсім інший образ.

- Який?

- Коли я прочитала сценарій, мені сподобалась Іда (її у "Ліквідації" дуже впевнено зіграла Ксенія Рапопорт). На жаль, режисер (чоловік акторки Сергій Урсуляк)  все побачив інакше. Адже на знімальному майданчику він командує. Але я завжди з ним згодна, тому і стала Норою і полюбила свою героїню, хоча зазвичай мені цікавіше грати характерні ролі, більш різкі у своїх проявах. Натомість тут усе будується на глибших почуттях, наприклад, духовному теплі жінки.

Довелося згадувати минуле

- "Ліквідація" -  це зовсім інший час, інші характери. Як ви "входили" у епоху, знайомилися з нею?

- Окремо "підлаштовуватися" було не потрібно, я просто опинилася в Одесі. Вона сама створює настрій, інтонацію. А ще не думала про те, що граю жінку з 1946 року. Нора - усього лише людина зі своєю долею. Якщо це передати впевнено, органічно вписуєшся і в час. Головне добре зіграти роль, яка тобі дісталася.

- Але, не зважаючи на це, Ви напевно  додавали щось своє?

- Нора існує саме з моєю "органікою". Я повинна була стати зовсім природною. Спеціально згадувала свою матір та матір чоловіка, їх поведінку, інші жіночі образи. Так завжди буває, коли працюєш з історичним матеріалом. Нора не могла виглядати як сучасна жінка, так сидіти, сміятись. Довелося згадувати минуле.

- Ви грали героїню, яка приїхала до Одеси, і вам не було потрібно вчити місцевий діалект на відміну від інших учасників проекту...

- Так, я одна з небагатьох, кого у стрічці це обійшло. Але в решті решт найважче все одно було мені. Розумієте, я - акторка: у мене "мавпячий талант" - швидко схоплювати говір. А коли усі поряд говорять із акцентом, то, природно, хочеться бути як усі. Довелося постійно слідкувати за мовою.

Особливо важко було підчас сцен із Володимиром Машковим. Він розмовляв дуже "по-одеськи", і мені завжди кортіло відповісти йому так само, але я не могла, просто не мала права.

Моя головна робота - родина

- У фільмі у вас із Машковим кохання. Тяжко показувати відчуття, коли зйомками керує чоловік?

- Важко було б, якщо у "Ліквідації" в мене був би інший партнер. А Володимир дуже по-діловому поставився до всього, що відбувалося. Відігравав сцену та спокійно йшов додому: така професія. І взагалі у цій любовній лінії немає нічого, що могло б зачепити мого чоловіка.

- Він, до речі, зізнається, що саме до вас у нього найбільші вимоги на знімальному майданчику. Але при цьому підкреслює, що вдома ваші ролі змінюються. Хто все ж таки голова вашої родини?

- Звичайно, він. І нічого вдома не змінюється! У моїй професії усе крутиться навколо Сергія, і якщо у мене планується робота, яка може надовго відірвати від родини, то я можу, звичайно, погодитися на неї, але таке буває дуже рідко.

Родина для мене - найголовніше, ніколи не було, щоб ми пішли зі знімального майданчика і я стала головною. З іншого боку, поділу "я господарка, ти - господар" в нас також немає. Якщо в мене вистава, то всі клопоти бере на себе він. Коли ж у нього прем'єра фільму, усе тримається на мені. Родина - наша спільна робота, яку ми із задоволенням виконуємо вже 23 роки.
 
Ліка Ніфонтова, народна артистка Росії. Народилася 5 березня 1963 року в Казані. Закінчила Вище театральне училище ім.Щукіна у 1984 році.

Артистка першого складу нового "Сатирикону". Костянтин Райкін охарактеризував її як "акторку дуже широкого діапазону, з яскравим драматичним талантом".

Знімалася у фільмах "Російський регтайм", "Твір до Дня Перемоги", "Невдача Пуаро".

Дивіться серіал "Ліквідація" з понеділка по четвер на телеканалі "К1"

"Комсомольська правда в Україні"

Оксана Гончарук   [email protected] 
Лариса Смирнова

Телепрограма