Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Публікації

Українські ЗМІ транслюватимуть Хресну дорогу
Українські ЗМІ транслюватимуть Хресну дорогу
9 квітня 2009 | 17:00

На українському телебаченні - канали "УТ-1", "К-1", а також "ТБ Галичина" - 10 квітня з 22.10 до 23.50 в прямому ефірі транслюватимуть молебень Хресної дороги з Колізею у Римі під проводом Папи Римського Бенедикта XVI. У день, коли Римо-Католицька Церква відзначатиме Воскресіння Господнє, - 12 квітня - з 11.15 до 13.45 телеканали "УТ-1", "5 Канал" а також "ТБ Галичина" транслюватимуть в прямому ефірі урочисту Літургію та Апостольське благословення Папи для Риму і цілого світу "Urbi et Orbi" з площі перед базилікою св. Петра у Ватикані. Папа привітає усіх 63 мовами світу, зокрема й українською.

Як інформує Католицький медіа-центр, роздуми до Хресної дороги підготував архиєпископ Томас Менампарампіл із Гувахаті, Індія, відомий своїми спробами навести мир у етнічних конфліктах у північно-східній Індії впродовж останніх років, а також за його захист християн Даліту - відомих як соціальних вигнанців, що були ціллю релігійного переслідування впродовж останніх місяців в Оріссі.

Українською мовою трансляції озвучуватимуть: о. Олександр Дасік, працівник Католицького медіа-центру та Христина Стебельська, редактор "УТ-1"; о.д-р Павло Вишковський (згромадження Місіонерів Облатів Непорочної Марії, ОМІ), директор Католицького медіа-центру та сестра Тетяна Лопушанська (згромадження Малих сестер непорочного серця Марії), співробітниця Католицького медіа-центру; о.д-р Петро Козак, духовний отець Вищої духовної семінарії; сестра Юлія Главацька, співпрацівниця Католицького медіа-центру.

Історична довідка:

Колізей - так зазвичай прийнято називати амфітеатр Флавія. Ця назва, можливо, виникла тому, що неподалік знаходилася гігантська статуя "Колос Нерона". Будівництво Колізею розпочав 72 року імператор Веспасіан, а завершив 80 ркуі його син Тит.

Перші три століття після Христа Колізей був місцем мучеництва сотень християн. Саме тому з давніх-давен католики Риму на чолі з Папою збираються у Страсну п'ятницю, щоб відправити тут Хресну дорогу, молячись за усіх переслідуваних християн світу.

Впродовж останніх років Папа в знак солідарності зі страждаючими християнами, запрошував церковних лідерів переслідуваних Церков готувати роздуми і молитви для богослужінь на Велику п'ятницю, які Папа особисто проведе на згадку про страждання і смерть Ісуса.

Базиліка (Собор) св. Петра - найбільший католицький храм світу (площа 23.000 м2) і одне з найважливіших святих місць християнства.

Згідно з традицією Собор стоїть на місці розп'яття і поховання св. Петра, першого Папи. Його гріб знаходиться під головним вівтарем. У підземеллях базиліки знаходяться могили 60 інших пап, зокрема і Папи Івана Павла ІІ.

Благословення Urbi et Orbi - благословення, яке Папа дарує урочисто для Риму, будучи його єпископом, та поширює на увесь світ, як наступник святого Петра. Це благословення дарується в найурочистіші дні: в день вибору Папи, в день Різдва, в день Пасхи. Папа найчастіше здійснює цей обряд з балкону Базиліки святого Петра, яка називається "Лоджія благословення".

До 1870 року Папи дарували це урочисте благословення чотири рази в рік: у Великий четвер та на Великдень з Базиліки святого Петра; на Вознесіння - з Базиліки святого Івана на Латерані на Успіння Богородиці - з Базиліки Пресвятої Діви Марії. З цим благословенням пов'язана також Папська індульгенція. Це означає, що кожен, хто єднається з Папою на Площі святого Петра в ці хвилини, зокрема і за допомогою ЗМІ, та виконає відповідні умови, отримає прощення покарань за гріхи, які попередньо священик пробачив вірному під час сповіді.

Телепрограма