Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Публікації

Скептично про "Скептика"
Скептично про "Скептика"
8 квітня 2010 | 18:52

На тлі незрозумілого мракобісся з  його битвами чаклунів та екстрасенсів, із гаданнями на ефірній гущі з цілком зрозумілою метою обдурити сірих і убогих та нажитися на людських бідах, появі програми "Скептик"  треба, звичайно, поаплодувати.

Ідея програми - в тому, щоб поставити під сумнів ті міфи, в які свято вірять люди, зруйнувати стереотипи, якими керується населення, змусити телеглядачів думати.

З лютого і по сьогоднішній день зусилля авторів були направлені на викриття ворожок та екстрасенсів, провісників кінця світу, шарлатанів від народної медицини та від політики. Були представлені нетривіальні погляди на генетично модифіковані організми, епідемію свинячого грипу. Розглядалося питання, чи варто дозволяти володіти зброєю простим смертним в цілях самооборони.

Ведучий програми - Олександр Тесленко вперше з'являється на телебаченні, і з'являється яскраво, невимушено, з непідробним азартом доводить телеглядачам, що дурять нашого брата ну на кожному кроці. Усміхнений, коротко підстижений, іскристий погляд із прищуром, одягнений вишукано. За кожним висновком - сарказм, іронія, думаю, багато закохався в такого чоловіка-розумника  з першої програми.

До речі, на сайті телеканалу К1 повідомляється, що він - медик за освітою, закінчив Київський медичний університет.

Олександр - єдиний в програмі живий герой, і, звичайно ж, тримати увагу телеглядача протягом півгодини - завдання не з простих. Але режисери вирішують його вміло: скептик з'являється в трьох антуражах - в офісному кабінеті, на вулиці, в лабораторії. Деколи його образ розбурхують спецефектами:то він "заблимає", то раптом заговорить в прискореному темпі, то зануриться у прозорій капсулі в підземну лабораторію, то підніме зі столу таблетку, покаже глядачеві, і вона зависне в повітрі.

Не "Матриця", звичайно, - телевізійники працюють доступними засобами на рівні "Гості з майбутнього", але їх творчі рішення і, головне, бажання розцвітити дійсність заслуговують усіляких похвал.

У програмі задіяний ще один герой - віртуальна Еммі: голова професора Доуеля в жіночому варіанті. До неї наш скептик звертається як до істини в останній інстанції, і вона голосом робота видає довідкову інформацію. У цьому плані, як на мене, спостерігається перебір, вірніше - перемікшування. Дуже важко розчути слова, і цей її механічний голос і одноманітність приїдаються вже до третьої передачі.

Але тут же відзначу позитивні якості - демонстрація дружби і злагоди російської та української мов: Олександр говорить на першому, Еммі - на другому, і вони чудово розуміють один одного.

Режисери використовують ще один прийом: мультиплікаційні вставки, які супроводжують окремі епізоди оповідання, але виконання цих мультфільмів, а правильніше сказати - динамічних картинок в дусі заставок журналу "Єралаш" відкидає нас років на сорок тому, і, відмовившись від такої мультиплікації, програма, на мій погляд, нічого б не втратила.

Говорячи про зміст, треба віддати належне сценаристам, які, впевнена, провели чимало безсонних ночей в інтернеті в пошуках тем, цифр, аргументів і фактів. І хоч мене цілком задовольняє освіченість і ерудованість ведучого, для більшої переконливості не вистачає присутності професіоналів (авторитетного медика в передачі про народну медицину, біолога в розмові про ГМО ...), а також посилань на наукові джерела. 

У заставці програми, де образ Тесленко розподілили на всю стіну багатоповерхівки, він заявляє: "Я в усьому сумніваюся. Я можу помилятися, але я ставлю питання.  Багато питань".

І, підвівшись на суб'єктивну позицію, завбачливо вибачившись за помилки, "б'є навідліг". Дістається навіть відомим персонам, наприклад астрологу Глоба за те, що вважає свій бізнес наукою, і "охмурившому півкраїни" цілителю Малахову, що рекомендує пити сечу від раку мозку ...

Статтю повністю читайте тут: http://2000.net.ua/weekend/tv-ekran/65813

Джерело: Тижневик 2000

Телепрограма