Головна Мапа сайту Контакти
RSS
2 жовтня 2008
Один день. Спорт

До матчу "Шахтар"-"Барселона" правоохоронці готувались як до іспиту

21:14

Безпечний футбол у Європі - нагальна проблема УЄФА, адже з року в рік заворушення на трибунах призводять до трагічних наслідків, і поєдинки Ліги Чемпіонів - не виняток.

Приміром, два роки тому в Римі у сутичці з карабінерами постраждали фани "Манчестер Юнайтед". В Україні таких ситуацій ще не траплялося. Як забезпечують спокій на трибунах під час матчу Ліги Чемпіонів у Донецьку, дізнавався Дмитро Євчин.

Про перегляд матчу з усіма вигодами ці люди можуть просто забути. Поки 30 тисяч вболівальників насолоджуватимуться видовищем, завдання правоохоронців - зробити безпечним матч Ліги Чемпіонів "Шахтар"-"Барселона". Зараз триває інструктаж командувачів різних підрозділів.

Микола Куп'янський, начальник ГУ МВС у Донецькій обл.:

- Все люди расставлены, и каждому подразделению определена задача.

Кожен міжнародний матч для українських правоохоронців - випробування. Недоліки їхньої роботи ставлять під сумнів спортивне майбутнє усієї країни.

Микола Куп'янський, начальник ГУ МВС у Донецькій обл.:

- Я подчеркиваю важность сегодняшней встречи, это матч, на который направлено повышенное внимание, и от того, как будет обеспечиватся охрана правопорядка, будет даватся оценка правоохранительным органам в проведении Евро 2012.

Після інструктажу - останній і генеральний огляд стадіону - це завдання саперів і кінологів.

Дмитро Євчин, журналіст:

- Але правоохоронці не забезпечать спокою на трибунах. Що приховано тут - дізнаються собаки. Саме вони перевіряють арену на наявність вибухонебезпечних речовин.

Знайомтеся - лабрадор Абат. У цього фахівця щільний графік. На футбольній арені необхідно оглянути кожен сектор, кожен ряд? зазирнути під кожне пластикове крісло. Якщо техніка може підвести, то ніс Абата - навряд чи, на вибухівку у лабрадора нюх не гірший, ніж у хорошого нападника на голи. Загалом на матч "Шахтар"-"Барселона" було кинуто найкращі сили.

Анатолій Смірнов, заст. начальника ГУ МВС у Донецькій обл.:

- Для охраны общественного порядка задействовано 742 человека, сюда входят все специальные подразделения "Беркут", "Грифон", "Титан", "Сокол".

Виявляється, такі затрати зусиль зовсім не обов'язкові. Просто український вболівальник для європейського футболу - персона маловідома.

Анатолій Смірнов, заст. начальника ГУ МВС у Донецькій обл.:

- Согласно европейским нормам, сотрудник милиции не обязательно должен находиться на стадионе, но учитывая, что наша публика не готова к этому,  мы стараемся в городе Донецк привить такое.

Процес виховання українського фана триває. Правоохоронці обшуковують кожного фана. Проносити будь-які алкогольні напої та піротехнічні засоби суворо заборонено. Тішить те, що між обома таборами діалог налагоджується.

А знайти спільну мову вболівальникам і міліціонерам конче необхідно. Інспектори УЄФА та європейські фани із зацікавленням дивляться в сторону України.

Дмитро Євчин, Олександр Пономарьов, К1

Телепрограма