Головна Мапа сайту Контакти
RSS
3 грудня 2008
Один день. Спорт

Лікарська безпорадність. Смерть на льоду

21:03

Лише 5 зі ста тисяч професійних спортсменів мають серйозні проблеми із серцем. Такі дані наводять американські дослідники. Найбільший ризик миттєвої смерті - в атлетів з великими фізичними навантаженнями. До таких видів спорту насамперед належить і хокей. Нещодавно російський хокеїст Олексій Черепанов помер під час матчу. Йому було усього 19 років. На стадіоні, де того дня грав його омський "Авангард", не було швидкої допомоги. А коли вона приїхала - серце гравця зупинилось. Ми вирішили перевірити, чи готові на українських стадіонах за потреби врятувати життя спортсменам. І результати - дуже невтішні. Канал К-1 розпочинає серіал "Лікарська безпорадність".

Такий апарат рятує життя при серйозних порушеннях серцевої діяльності. Це дефібрилятор - він впливає на серце спеціальним електричним імпульсом. Його використання - це крайній метод невідкладної допомоги. 

Володимир Кравчук, фельдшер виїзної бригади:

- Приходит в помощь когда идет остановка сердечной деятельности, чтоб возобновить ее. Мы запускам его он набирает свою мощность тогда, мы выставляем нужный заряд и уже тогда делаем "выстрел", так называемый. Порой бывает с первой попытки достаточно, чтобы запустить работу сердца, порой вторую и третью приходится делать.

На домашніх матчах київського Сокола, який грає в чемпіонаті Росії, завжди чергує бригада екстреної медичної допомоги. Якщо лікар команди допомогти не в змозі, доводиться їм братися за роботу. Для цього на медбригада має - цілі комплекти реанімаційних препаратів.      
 
Юрій Шепель, лікар виїзної бригади:

- Если идет остановка сердца, то на елестрокардеограме у нас там изолиния регестрируется, в таких случаях - внутривенное введение адреналина, атропина и других медикаментозніх преапратов и искуственная вентиляция легких

У девяностих український енхаеловець Олександр Годинюк - успішно грав у командах найсильнішої ліги світу. За океаном йому й самому не раз діставалося. То голову розсічуть, то струс мозку дістає. З серцем ніколи проблем не було - трагедія сталась з товаришем по команді.     

Олександр Годинюк, гравець збірної України з хокею 90-х років:

- В середине 90-х в северной Америке мне довелось играть с канадским игроком Стефаном Мореном, когда играли мы вместе ничего его не беспокоило, был очень приличный хоккеист, много забивал. В 98 году он перешел в берлин в немецкий клуб "Кепиталс", где у него на 7 игре чемпионата регулярного. Во тором периоде отказало сердце. Первый период он отыграл довольно таки неплохо, но жаловался на недомогание и все закончилось тем, что его сердце остановилось, спасти также не удалось после себя он оставил жену и маленького ребенка.

А от захисника "Детройта" Іржи Фішера врятували. За схожих обставин під час матчу у нього стався серцевий напад прямо на лаві запасних. Тоді допомогло негайне втручання лікарів, які після цього миттєво доставили хокеїста у шпиталь. Медики життя врятували, але кар’єру довелось закінчити.

У Ріхарда Зедніка з "Флориди" були інші негаразди - йому під час матчу лезом ковзана порізали горло. Покидаючи лід гравець залишав за собою кривавий слід. Але такі травми типові для хокею. Тут головне вчасно медичну допомогу надати.

Олександр Яренко, лікар ХК "Сокіл" (Київ) та збірної України з хоккею:

- У нас в хоккее чаще всего бывают рассечения, какие-то травмы, переломы, то есть постоянно есть шовный набор. потому что до прихода скорой помощи или попадания человека в стационар - нужно человека зашить

Лікар київського Сокола та збірної України Олександр Яренко - на матчах своєї команди завжди біля бортика. Сам за фахом спортивний медик. Але нарікає - більшість лікарів українських команд не знають специфіки хокейної медицини та й їхня кваліфікація викликає великі сумніви. Але поки у вітчизняному хокеї летальних випадків під час матчу професійних команд не було. 

Олександр Яренко, лікар ХК "Сокіл" (Київ) та збірної України з хоккею:

- Знаете, есть такая пословица: пока гром не грянет, мужик не перекреститься. Может быть один такой случай должен произойти в Украине. Пусть простит меня человек, который пострадает, пусть меня простят коллеги, но, наверное, что-то произойдет у нас, и вот потом мы будем думать.

А думати треба зараз, щоб під час матчу гравець не помер. Це типовий український хокейний поєдинок - спортивний комплекс з вибитими шибками. Команди грають у напівтемряві, бо ламп просто немає. Про обладнаний медпункт мова навіть не йде.

Веніамін Трубачов, журналіст

- На матчах чемпіонату україни не те що спецзасобів та апаратури не передбачено, тут взагалі швидкої допомоги немає. Окрім лікаря команди рятувати гравця у разі серйозної травми буде просто нікому.

Веніамін Трубачов, Володимир Самченко, Павло Лисенко, К1.

Телепрограма