Головна Мапа сайту Контакти
RSS
18 грудня 2008
Один день. Спорт

21 грудня - День сноубордиста

21:02

Забудь про кризу - ставай на дошку! 21 грудня "дошкарі" всього світу святкуватимуть День сноубордиста. Свято вигадала фірма-виробник спорядження три роки тому. Для прихильників цього екстремального спорту бордери влаштують справжнє свято на знаменитих гірськолижних схилах: покажуть, як потрібно кататися і навчать усіх охочих. А от що робитимуть у свій день вітчизняні сноубордисти, знає Дарина Горова.

Перший урок і спорядження - для всіх охочих безкоштовно. Так минулого року на спуску в київському Протасовому яру керувати сніговою дошкою навчилися 40 новачків.

Наталя Феньова, генеральний секретар Федерації сноубордингу України:

- Ще більше волонтерів цього року, тому що з'явилося дуже багато активних людей порівняно з минулим роком.

Країні бракує призерів. Сусідня Росія у ковзанні на сноуборді на Олімпійських іграх виступає з 2002-го. Україні до цього далеко: мало спусків і немає трамплінів.

Наталя Феньова, генеральний секретар Федерації сноубордингу України:

- В Україні є дівчата, хлопці, які досить добре вміють це робити.

Ми вирішили переконатися, чи справді їздити на дошці так просто і захоплююче. Нашим вчителем буде Георгій Терновий. Свої перші уроки він брав у Москві 5 років тому. Поїхав одразу, а вдосконалює піруети досі. Перш ніж почати кататися, треба визначити свою стійку, себто яка нога буде завжди попереду.

Георгій Терновий, член Федерації сноубордингу України:

- Нужно представить, что ты идешь по улице, и перед тобой ледяная горка. Настроение хорошое, хочешь прокатиться, какой ногой ты проедешь, значит такая у тебя и стойка.

Вдягати спорядження новачкам пропонують сидячи - інакше дошка просто поїде.

Георгій Терновий, член Федерації сноубордингу України:

- Катание на доске происходит на кантах. Не на полной плоскости доски. Аккуратненько встаем. Всегда чуть-чуть согнутые ноги. Спину випрями. Молодец.

Ми займаємося за скороченою програмою. Помалу ковзаємо, тримаючись за руки. Потім уже без страховки.

Сноубордисту-початківцю доведеться часто сидіти на снігу чи падати на коліна. Варто потурбуватися про захист. Ідеально - мати з собою шолом, наколінники і навіть рюкзак, щоб падіння на спину було м'якшим.

Найважливіше - навчитися повертати. Це відбувається за рахунок переміщення маси всього тіла, а не однієї ноги, як у гірських лижах.

Сноубордисти кажуть: "Хто одного разу став на дошку, розлучитися з нею вже не зможе". Перевірено на собі.

Телепрограма