Головна Мапа сайту Контакти
RSS
3 лютого 2009
Один день. Спорт

Розпочався чемпіонат світу з гірськолижного спорту

21:02

У французьких Альпах розпочався чемпіонат світу з гірськолижного спорту. Це перші престижні старти сезону. Змагання триватимуть півмісяця. А місцева влада вже підраховує прибутки. Адже прогнозують, що курорт, де все відбувається, відвідають близько 200 тисяч уболівальників. Як містечко із населенням трохи більше тисячі осіб готувалось до лижного чемпіонату - дивіться далі у сюжеті.

До головних стартів - лічені години. Для учасників першості - це остання нагода прилаштуватись до траси. Тому кожен спуск - своєрідна розвідка, ризикувати ще не час. Особлива відповідальність лежить на французьких гірськолижниках. Вдало виступити у рідних Альпах - справа честі.  

Марі Маршан-Арв'є, учасниця чемпіонату світу з гірськолижного спорту:

- Я француженка і виступатиму на рідній землі. Сподіваюсь, це допоможе мені стрибнути вище голови. Головне - увібрати всю позитивну енергію. Звичайно напруга відчувається, проте я боротимусь тільки за медалі. Хоча і знаю, що це буде нелегко.

Більше 40-ка років Франція не приймала великих гірськолижних чемпіонатів. Проте містечко Валь Дізе - виняток. Місцеві траси використовувались під час зимової Олімпіади у Альбервілі 92-го. Попри це власники бістро, ресторанів та готелів вже засумували за справжніми прибутками. Чемпіонат світу для них - шанс зірвати великий куш.

Клер Дювалон, офіціантка ресторану "Ля Гранд Урс":

- Ми чекали цього чемпіонату кілька років. Чесно кажучи, тепер сподіваємося на хороший прибуток. Навіть найнялИ додатковий персонал.

Жодного порожнього сидіння на цій арені не буде - переконані організатори чемпіонату. Туристи вже почали з’їжджатись до Валь Дізе. У містечку очікують нечуваного напливу вболівальників - до двохсот тисяч. Майже два тижні шанувальники лижного спорту стежитимуть за змаганнями та насолоджуватимуться шоу, яке пообіцяли влаштувати організатори.    

Жан-Люк Фабре, голова організаційного комітету чемпіонату світу з гірськолижного спорту:

- Родзинка чемпіонату - його відкритий статус. Адже, власне, змаганнями ми не обмежимося. Спробуємо розважити вболівальників показовами виступами та шоу-програмою.

Тим не менш, головної події чемпіонату доведеться почекати. Найближчої суботи на альпійські схили піднімуться майстри швидкісного спуску. Це видовище буде десертом двотижневого лижного фестивалю у Валь Дізе.

Дмитро Євчин, К1. 

Телепрограма