Головна Мапа сайту Контакти
RSS
12 лютого 2009
Один день. Спорт

Завершились польські змагання із зимового яхтингу

21:03

У Польщі завершились змагання із зимового яхтингу. На озері, вкритому кригою, будь-хто міг підкорити вітер на човні із ковзанами. Якщо у Європі цей екстремальний спорт опановують віднедавна. То американці про зимове вітрильництво знають ще з 18-го століття. Тоді під вітрилом відчайдухи переправлялись через замерзлу річку Гудзон.

Озеро Снярдви - найбільше у Польщі. Тільки - но водойма вкриється кригою сюди з’їжджаються шанувальники зимового яхтингу з усієї Європи. Екстремалів вабить лід завтовшки 20 сантиметрів. Ідеальні умови для вітрильництва. Місцеві до ось таких перегонів звикли. В околицях Варшави розвагу називають боер. 

Гжегож Хаммершмідт, тренер із зимового вітрильництва:

- До олімпійської програми ми поки що не входимо. Але тут у Миколайках зимове вітрильництво точно національний вид спорту. У кожній родині прабабця, тітка або ж дядько колись ходили під вітрилом по кризі.

На замерзлому озері ці човни розганяються до ста кілометрів на годину. Своєрідна Формула-1 під вітрилом. Швидкості у зимовій регаті утричі вищі ніж у звичайній. Мороз, холодне повітря та шалений вітер. Втримати концентрацію у таких умовах - зовсім не просто.  

Томаш Закревськи, учасник змагань із зимового вітрильництва:

- За сильного вітру досвідчені спортсмени можуть позмагатись у швидкості, навіть із автомобілем. Зауважу, - це найвища швидкість у змаганнях, учасники котрих використовують тільки силу вітру та вітрило. Як правило, ми випереджаємо звичайних яхтсменів. А це означає, - адреналіну, вражень і емоцій отримуємо набагато більше.     

У зимовому яхтингу мало знати морську абетку. Приборкати вітер без належної фізичної підготовки - марна справа. Щоб зрушити з місця, потрібен розбіг. Спочатку спортсмен штовхає човен перед собою і тільки потім застрибує у нього. Керувати яхтою - теж наука. За яку мотузку тягнути, щоб упіймати вітер - потрібно знати на зубок. Забарився - пиши пропало. Суперники - будуть далеко попереду. Зазвичай один заїзд триває 12 хвилин. Стільки потрібно часу, щоб визначити переможця. Сезон у зимовому вітрильництві - теж швидкоплинний. Три-чотири місяці і у березні крига сходить з озера Снярдви.

Алла Щоличева, Дмитро Євчин , К1.

Телепрограма