Головна Мапа сайту Контакти
RSS
16 лютого 2009
Один день. Спорт

Маріупольський "Азовмаш" - п'ятиразовий володар Кубка України з баскетболу

21:01

Маріупольський "Азовмаш" - п'ятиразовий володар Кубка України з баскетболу. У фіналі турніру "Леви" обіграли принципового кубкового суперника - БК "Київ". Матч видався бойовим, а переможець визначився на останніх секундах. Вже традиційно у цьому протистоянні все вирішив один влучний кидок. За баскетбольною драмою на столичному майданчику стежив Дмитро Євчин.

Класика українського баскетболу. "Вовки" проти "Левів". БК "Київ" проти маріупольського "Азовмашу".

Давнім суперникам розвідка не потрібна. Фінал розпочався емоційно та на високих швидкостях. Яскравий приклад - наступний епізод. На дві атаки - три блоки. Спочатку Різвіч вдало грає у захисті. Потім Дроздов та Райт блокують кидки суперника. Команди йдуть нога в ногу. І так - до великої перерви. Допоки друге дихання не відкрилось у розігруючого "Азовмашу".  

Римас Гірскіс, головний тренер БК "Азовмаш" (Маріуполь):

- Эль Амин - один из самых сильнейших. По моему мнению, самый сильный. Индивидуальный игрок на Украинском чемпионате. Конечно, если такого игрока имеешь, так его надо использовать.

Підбите око та перевиснаження після поєдинку Єврокубка Ель-Аміну не зашкодило. На пару із американцем Джоном Томпсоном вони забезпечили "Азовмашу" перевагу в 11 очок. Здавалось, інтрига згасла. Однак емоційному Саші Обрадовичу вдалось повернути своїх підопічних до життя. Зусиллями капітана Артура Дроздова та Кенана Байрамовича "Вовки" наздогнали суперника.

Четвертий рік поспіль БК "Київ" та маріупольський "Азовмаш" грають у фіналі Кубка України. Рахунок у цьому протистоянні поки що 2:1 - на користь маріупольців. Однак, як і в будь-якому поєдинку, між цими командами все визначиться тільки на останніх секундах гри.

Апогей матчу. Такер здобуває 2 очки для БК "Київ" - і рахунок 74:72 на користь киян. У "Азовмашу" в запасі тільки півхвилини. Цього виявилось достатньо. Ель-Амін виводить на позицію для триочкового кидка Ярутіса, і Роландас влучає у кошик, коли спливають останні секунди. Що це? Імпровізація маріупольців чи настанова тренера - залишиться таємницею.  

Римас Гірскіс, головний тренер БК "Азовмаш" (Маріуполь):

- Секрет фирмы, секрет фирмы. Но вам понравился бросок? - Да. - Значит, все правильно, значит, все правильно.

Все правильно - "Азовмаш" - володар Кубка України-2009. У переможців немає ані сил, ані слів.

Сергій Ліщук, гравець БК "Азовмаш" (Маріуполь):

- За счет самоотдачи, силы воли, силы духа дожали соперника. Ничего, этот трофей нам придаст еще больше силы. Я думаю, мы дальше будем, будем. Мы будем чемпионами, я надеюсь.

Апетит прибуває під час обіду. Зокрема, Ель-Аміна не полишала впевненість у перемозі, навіть коли БК "Київ" відіграв одинадцятиочкове відставання.

Халід Ель-Амін, гравець БК "Азовмаш" (Маріуполь):

- Та ми змінили усе на нашу користь за якихось дві хвилин. Просто повернули собі м'яч і притримали його. Заграли спокійніше. Вони надто легко набирали очки. Тому ми просто потримали м'яч у себе. Обов'язково використаємо цей досвід у Єврокубках. І думаю, нарешті, перемога у євротурнірі буде за нами.

Своєю чергою Саша Обрадович розчарування не приховував. Вочевидь, фінал виснажив тренера "Вовків".

Саша Обрадович, головний тренер БК "Київ":

- Сьогодні у нас було забагато тактичних помилок. Першою чергою - проти Ель Аміна. Ми дозволили Халіду без перешкод кидати з периметра. І звичайно, помилились на останніх секундах гри. Ми домовились фолити проти суперника, котрий був із м'ячем. Але не зробили цього.

Однак шанс виправити становище ще буде. Із такою грою обидві команди поборються за титул чемпіона України.

Дмитро Євчин, Євген Сакун, К-1.

Телепрограма