Головна Мапа сайту Контакти
RSS
17 березня 2009
Один день. Спорт

Виповнюється 70 років тренеру Джованні Трапаттоні

21:05

Cьогодні виповнюється 70-т знаменитому футболісту та тренеру Джованні Трапаттоні. Своє прізвисько - "маестро" італієць отримав за довгу та успішну тренерську кар’єру. Репутація Трапоттоні-гравця - теж бездоганна. Він грав на позиції захисника, і прославився тим, що зумів коректно зупинити самого Пеле. Тоді, 1963-го у матчі між "Міланом" та бразильським "Сантосом" майбутній "Король футболу" навіть "заміну" попросив. Щойно залишивши гру, Пеле промовив - "Нічого не можу зробити із цим дияволом".

Джованні Трапаттоні - футбольний шоумен

Він один з небагатьох, кому до снаги перетворити матч на спектакль. Спокійно стежити за грою - не для темпераментного італійця. Наприкінці 90-х німецький журналіст Марсел Райф сказав "На його прес-конференції можна продавати квитки. У залі завжди буде аншлаг". У 98-му Баварія під керівництвом Трапаттоні упустила перемогу у чемпіонаті Німеччини за три тури до завершення першості. На горіхи дісталось усім. Спочатку гра слів, яка не піддається перекладу. Потім Трапаттоні перейшов на персоналії.

"Ювентус" під керівництвом Трапаттоні виграв усі євротрофеї

Коли Трапаттоні не лається він виграє трофеї. Зірковий час маестро настав у 76-му, коли тренер працював із туринським "Ювентусом". За десять років у клубі Трап 6 разів перемагав у чемпіонаті Італії та двічі здобував Кубок країни. Однак не це головне. Трапаттоні і туринський Ювентус виграли усі можливі призи у міжнародних турнірах. Досягнення Трапаттоні - унікальне. Маестро залишається єдиним тренером у світі, хто з одним клубом здобув геть усі єврокубки.

Збірна Італії - прокляття Джованні Трапаттоні

Збірна Італії - рубікон, котрий Трапаттоні так і не перейшов. Він очолив національну команду у двотисячному. За два роки "маестро" повів італійців за перемогою на чемпіонаті світу. Однак на полях Японії та Південної Кореї трапився конфуз. У одній шістнадцятій фіналу італійці сенсаційно поступились збірній Південної Кореї, якою тоді керував Гуус Хіддінк. Такого провалу Трапу не пробачили. Він собі теж. Тренер продовжив експериментувати зі збірними. Тепер Джованні очолює команду Ірландії і святкує День Святого Патріка та ювілей водночас. Про себе маестро каже - "Для мене футбол, кохання і життя - синоніми".

Телепрограма