Головна Мапа сайту Контакти
RSS
21 травня 2009
Один день. Спорт

Підсумки виступів українських клубів у Кубку УЄФА

21:04

Рейтингові бали для України національні клуби набирали переважно в Кубку УЄФА. Харківський "Металіст" почав це робити ще у першому колі турніру. Київське "Динамо" та донецький "Шахтар" приєднались до команди Мирона Маркевича в одній шістнадцятій фіналу. У те, що українська трійка разом пройде у наступний етап, вірили невиправні оптимісти. А про перемогу в турнірі взагалі не йшлося. Підсумки виступів українських клубів у Кубку УЄФА підбивав Дмитро Євчин.

"Металіст" (Харків) - найкращий захист групового турніру Кубка УЄФА

Харківський "Металіст" добряче налякав футбольну Європу. Організована гра у захисті та вбивчі контратаки поклали на лопатки грецький "Олімпіакос", португальську "Бенфіку" і турецький "Галатасарай". У груповому турнірі Кубка УЄФА забити бодай один м'яч у ворота харків'ян не вдалось нікому. Звісно, не обійшлося без допомоги фортуни. Однак її прихильність команда Мирона Маркевича заслужила. І в матчі проти італійської "Сампдорії" довела, що не випадково потрапила до однієї шістнадцятої фіналу. У Генуї єдиний гол забив Олійник, а у матчі-відповіді питань про переможця взагалі не виникало. Спочатку вишукану комбінацію харків'ян завершив Валяєв. Потім безнадійну "Сампу" добив бразилець Жажа. З такою грою бути "Металісту" у чвертьфіналі, якби не київське "Динамо". 

"Динамо" (Київ) - Гран-прі за волю до перемоги в Кубку УЄФА

Саме команда Юрія Сьоміна показала, як досягати бажаного результату, коли обставини проти. Двоматчева дуель з іспанською "Валенсією" - найкращий приклад. В обох поєдинках кияни програвали супернику і двічі виправляли становище. Це при тому, що лише торік це ж "Динамо" встановило антирекорд Ліги чемпіонів за поразками у турнірі. У "Валенсії" динамівці, українці, розійшлись. Артем Кравець і компанія організували два голи на чужому полі. 2:2 - і в одній восьмій кияни зійшлися з харківським "Металістом". У цьому протистоянні "Динамо" знову показало характер. Гол Сабліча та автогол Березовчука спочатку вивели киян до чвертьфіналу. А потім і півфіналу турніру. 

"Шахтар" (Донецьк) - вирішальні голи Кубка УЄФА

"Динамо" теж заслуговувало на фінал, проте "Шахтар" більше. "Гірники" навчились забивати вирішальні м'ячі і не пропускати на останніх хвилинах. В одній восьмій донеччани на власному полі впевнено обіграли московський "ЦСКА". Фернандіньйо відзначився з пенальті, а Луїс Адріано з гри. Жодних сумнівів, хто сильніший, не виникало. У півфіналі проти "Динамо" все визначив прохід Ілсіньйо у другому таймі. 2:1 - і за підсумками двох поєдинків, "Шахтар" у фіналі. Головний матч року "гірники" не мали права програвати. А коли "Вердер" і спробував перевернути усе догори дригом, команда Луческу знову завдала вирішального удару. Бразилець Жадсон приніс Україні перший в історії Кубок УЄФА.

Телепрограма