Головна Мапа сайту Контакти
RSS
25 травня 2009
Один день. Спорт

Що означає французьке словосполучення "Ролан Гаррос"

21:03

"Ролан Гаррос" вважають неофіційним Чемпіонатом світу з тенісу на кортах з ґрунтовим покриттям. Участь у цьому турнірі визначає статус тенісиста. Адже до Парижа приїжджають тільки вершки світового рейтингу.

Попри все, французький турнір серії "Гренд слем" - не лише престижні змагання. Тепер це відомий спортивний бренд. Що ж означає французьке словосполучення "Ролан Гаррос" - дізнавався Дмитро Євчин.

Ролан Гарро - піонер французької авіації

Цей вусань на світлині початку 20-го століття не має нічого спільного ані з тенісом, ані зі спортом взагалі. Ролан Гарро - батько французької авіації. У 1910 він на власному літальному апараті піднявся на рекордну висоту. А за три роки здійснив перший в історії переліт через Середземне море. На початку Першої світової війни Гарро допоміг військовим. Він сконструював кулемет, котрий стріляв над пропелером. Відтак уперше пілот міг одночасно керувати літаком і збивати ворогів. Після смерті льотчика спортивний клуб "Спортинг" назвав свій стадіон на честь Гарро. А 1928 "Спортинг" погодився передати частину своєї території паризькому тенісному клубові. Однак за однієї умови. Якщо назва "Ролан Гарро" залишиться. 

"Ролан Гаррос" - паризький тенісний комплекс

Так і сталося, "Ролан Гаррос" і дотепер - тенісний комплекс. Котрий, до речі, незабаром, реконструюють. На цій графіці - майбутнє клубу. Площа виросте до 10-ти гектарів - це приблизно 14 футбольних полів. Над центральним кортом зведуть розсувний дах. Влада Парижа поспіхом виділила 20 мільйонів євро на перебудову. Чому? А тому що торік "Ролан Гаррос" мало не виключили з серії "Гренд слем". Комплекс не реконструювали 80 років, і він не відповідає сучасним вимогам. Мало того, у турніру міг з'явитися новий господар. Столиця Іспанії запропонувала, щоб знаменитий "Ролан Гаррос" перебрався до Мадрида. Там із кортами усе гаразд.

"Ролан Гаррос" - королівство ґрунтовиків

Проте навряд чи французи віддадуть національну гордість. "Ролан Гаррос" - батьківщина ґрунтового тенісу. Це покриття найменш небезпечне для здоров'я. Його верхній шар вкритий піском. Тому коли спортсмен гальмує, то ковзає поверхнею. Відтак навантаження на суглоби і поперек зменшується. А ще ґрунтові корти вважають найповільнішими. М'яч відскакує не так високо та швидко, як, наприклад, на траві чи на харді. Попри все, перемогти у Парижі не так уже й просто. Недарма останні чотири роки "Ролан Гаррос" вигравав Рафаель Надаль - перша ракетка світу.

Телепрограма