Головна Мапа сайту Контакти
RSS
9 червня 2009
Один день. Спорт

Забуті футбольні клуби. Вінницька "Нива"

21:04

Сьогодні ми розпочинаємо серіал "Забуті футбольні клуби". Що-вівторка розповідатимемо про життя команд, котрі гриміли в українському футболі раніше. Починаємо з вінницької "Ниви". Золота ера клубу припала на 96-й. Тоді вінниччани вийшли у фінал Кубка України. Поступившись київському Динамо, "Нива" все-одно забезпечила собі місце у Кубку Кубків. На євроарені команда дебютувала з перемоги над естонським "Саддамом". Однак вже у наступному етапі вінниччани "всуху" поступилися швейцарському "Сьону". Чим живе "Нива" тепер - дізнавався Дмитро Євчин.

Серед легенд Ниви - Віталій Косовський. У 94-му саме з Вінниці він перебрався до київського Динамо. Екс-гравець пітерського Зеніта та збірної України - Олександр Горшков провів у Ниві два роки. У 67-му у Вінниці розпочав кар'єру гравця колишній тренер донецького Шахтаря - Віктор Прокопенко. Усі вони приходили і йшли. Залишався тільки Павло Касанов. Рекордсмен клубу за кількістю проведених матчів, а тепер директор "Ниви".

Павло Касанов, директор ФК "Нива" (Вінниця):

- Как бы жили тем временем. Не думали о завтрашнем дне. И получается не развита ни инфраструктура клуба. Ни созданы никакие бизнесс-проекты. И команда оказалася у нулевой точки.

То ж власність клубу другої ліги чемпіонату України, доволі скромна. Це басейн. Його потрібно відремонтувати та наповнити водою. Та ось таке тренувальне поле. Із дренажною системою.. та високою травою. Єдина гордість Ниви - манеж зі штучним покриттям. Тут команда тренується восени та взимку.

Дмитро Євчин, журналіст:

- Центральний стадіон міста футбольному клубу Нива не належить. Однак якщо торік команда змушена була платити за оренду арени. То цього року сторони порозумілись. І усі свої матчі у другій лізі Нива проводить на стадіоні "Локомотив" безкоштовно.

Інша проблема клубу - відтік талантів. Наприклад, вінницькі хлопчаки регулярно виграють трофеї закордоном. Це останній, здобутий на дитячому турнірі у Словаччині. Його привезли дев'ятирічні дітлахи. Проте, зазвичай, до першої команди юні дарування не потрапляють.

Павло Касанов, директор ФК "Нива" (Вінниця):

- Ну просто подходят, в 16, 17 лет и увозять во Львов. Даже я иногда прошу тренера оставьте здесь. То что во Львове дают тебе какое-то вознаграждение. Я тебе дам. Нет. Везут во Львов.

За трохи вищі гонорари вінницька молодь їде у Львів, Донецьк та Київ. Тому зібрати боєздатний колектив вкрай важко. ДО нового року Нива очолювала групу "А". Проте у підсумку завершила чемпіонат третьої і залишилась у другій лізі на наступний рік. Причина спаду - тривіальна. 10 гравців та тренер покинули клуб у міжсезоння. Тепер із командою працює 38-ирічний спеціаліст Юрій Солов'єнко, прищеплює гравцям своє бачення гри.

Юрій Солов'єнко, тренер ФК "Нива" (Вінниця):

- Стараемся по мере возможностей играть в открытый атакующий футбол. На поле в атаке, когда команда наша уходит в атаку, мы стараемся использовать четыре форварда.

Атакуючий футбол - довподоби публіці. У Вінниці один з найвищих показників відвідуваності матчів у другій лізі. Буває на гру приходить до 5 тисяч фанів. Вони й живуть мрією, що їхня Нива повернеться до української футбольної еліти.

З Вінниці Дмитро Євчин, Володимир Дєдов К1.

Наступного вівторка дивіться сюжет з Кіровограда. Ми розповімо про інший забутий клуб - місцеву "Зірку". Згадаємо її кращі часи, та характерну рису - ЗІРКА традиційно є постачальником талановитих гравців до провідних українських клубів.

А чим нині займаються ті легендарні гравці, про яких ми згадали? Хто як - хтось йде у тренери, а хтось бере рушника і вирушає на пляж... знову ж таки грати. Багато відомих гравців продовжили кар'єру саме у пляжному футболі.

Телепрограма