Головна Мапа сайту Контакти
RSS
11 червня 2009
Один день. Спорт

Сергію Юрану виповнюється 40 років

21:02

Сьогодні Сергію Юрану виповнюється 40 років. Талановитий форвард засяяв по-справжньому після того, як 87-го року він із ворошиловградської "Зорі" перейшов до київського "Динамо". На полі він вирізнявся хорошим дриблінгом, наполегливістю та гольовим відчуттям. За межами поля футболіст часто порушував спортивний режим, за що Лобановський одного разу відправив Юрана до військової частини, де спортсмен служив протягом двох місяців. Докладніше про футболіста на прізвисько "Російський танк" - в "Одному портреті" від Сергія Поліщука.

1990 - чемпіон СРСР, володар Кубка СРСР

1990-й рік стає великим стартом у кар'єрі футболіста. Разом із "Динамо" він виграє союзну першість та Кубок СРСР, у складі молодіжної збірної перемагає на чемпіонаті Європи, дебютує в збірній Радянського Союзу. Особливо нападника "Динамо" тішили голи, забиті у ворота найпринциповішого суперника - московського "Спартака".

1991 - 2001 - Юран грає в семи європейських клубах

Після розвалу СРСР більшість талановитих футболістів поїхали за кордон. Юран спочатку потрапляє до "Бенфіки", а потім переходить в "Порту", де грає під керівництвом Бобі Робсона. Сезон у "Порту" називає найкращим у своїй кар'єрі. Команда стала чемпіоном Португалії, а у вирішальному матчі проти "Бенфіки" українець вразив ворота своєї колишньої команди. Через складну вдачу "Російський танк", як його називали вболівальники, довго не затримувався в жодному клубі. Рекорд - це два роки в австрійському "Штурмі", завдяки чому він виступив у Лізі Чемпіонів.

2003 - 2009 - Юран тренує клуби колишнього СРСР

У 32 роки Юран на полі зазнав черепно-мозкової травми і був змушений закінчити кар'єру гравця. Але з футболу не пішов і майже одразу сів на тренерську лаву. Зараз він славиться тим, що бере слабкі клуби і досягає з ними підвищення у дивізіоні. Так було з московським "Алмазом", ставропольським "Динамо" та ярославським "Шинником". Нині колишній форвард тренує казахську "Астану".

Телепрограма